Εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα οι αδειούχοι του Αυγούστου

Με κάθε μέσο εγκαταλείπουν τον κλεινόν άστυ οι πρώτοι εκδρομείς του Αυγούστου. Στις εθνικές οδούς η κίνηση ιδιαίτερα τα τριήμερα (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή) αυξάνεται σημαντικά ενώ τα μηνύματα από τα άλλα μέσα μεταφοράς είναι ενθαρρυντικά, καθώς η κίνηση έχει αυξητική τάση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

ΚΤΕΛ

Σύμφωνα με στελέχη των ΚΤΕΛ η επιβατική κίνηση σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένη κατά 15% προς όλες τις διαδρομές.

Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν στα υπεραστικά λεωφορεία και τουρίστες με προορισμούς τα νησιά του Ιονίου και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου.

Αεροδρόμιο

Παρόμοια εικόνα και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», που η κίνηση έχει «απογειωθεί» σε σχέση με πέρυσι από τις αρχές του χρόνου. Ειδικότερα παρατηρείται αύξηση της τάξης του 18% ενώ τον Ιούλιο έφτασε το 22% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2013.

Επίσης από τις αρχές Ιανουαρίου οι επιβάτες είναι κατά 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι από πέρυσι και υπάρχει αύξηση κατά 33% στους τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα και δεν χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο για μετεπιβίβαση.

Τον Ιούλιο (σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι) με βάση τα προσωρινά στοιχεία στις πτήσεις παρατηρείται αύξηση κατά 13,90% και πιο συγκεκριμένα κατά 7,61% για προορισμούς εντός Ελλάδας και κατά 19,07% για διεθνείς. Σχετικά με την επιβατική κίνηση υπάρχει αύξηση κατά 21,85% και ειδικότερα κατά 22,29% στις πτήσεις εσωτερικού και κατά 21,85% στις διεθνείς πτήσεις.

Αναφορικά με τους έλληνες επιβάτες, από την 1η Ιανουαρίου ως τις 16 Ιουλίου παρατηρείται αύξηση κατά 4,75% (το 2013 ταξίδεψαν 1.597.686 και 1.673.609 το 2014).

Λιμάνια

Αύξηση σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται και στο λιμάνι του Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Για το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου προγραμματίστηκαν 79 δρομολόγια από Πειραιά, 36 από Ραφήνα και 18 από Λαύριο. Εκτιμάται ότι επρόκειτο να αναχωρήσουν από Πειραιά 90.000 επιβάτες για Κυκλάδες, νησιά Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Κρήτη και 25.000 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού με 47 δρομολόγια συμβατικών πλοίων και 45 «ιπτάμενων δελφινιών».

Η πληρότητα των πλοίων κυρίως για Κυκλάδες αγγίζει το 100%, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν τα πλοία και για τους άλλους προορισμούς.

Eιδικότερα για τον Αργοσαρωνικό φέτος τον Ιούνιο σε σχέση με το 2013 αύξηση κατά 3,94% παρατηρείται στον αριθμό των επιβατών και κατά 11,69% για τον μήνα Ιούλιο (τα φετινά στοιχεία είναι ως 27/7).

Αύξηση υπήρξε και στον αριθμό των οχημάτων που μεταφέρθηκαν με πλοία προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού (αύξηση περίπου 26% στα ΙΧ αυτοκίνητα και 1,4% στα φορτηγά).

Για τα υπόλοιπα νησιά φέτος τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται αύξηση κατά 1,51% στον αριθμό των επιβατών και κατά 6,22% τον Ιούλιο. Στα ΙΧ αυτοκίνητα η αύξηση είναι περίπου 8% και στα φορτηγά 5,44%.

ΟΣΕ

Aύξηση της τάξης του 10% παρατηρείται στην επιβατική κίνηση με τα τρένα του ΟΣΕ τις ημέρες αυτές, ενώ οι αμαξοστοιχίες τον Ιούλιο αναχωρούν με πληρότητα 100% στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη κυρίως ημέρες όπως Παρασκευή και Κυριακή, όπως και πέρυσι.

Επιπλέον εκτός από τους Έλληνες, αρκετοί είναι οι ξένοι τουρίστες που επιλέγουν το τρένο για να μετακινηθούν προς άλλες περιοχές της χώρας, ενώ αυξημένη κίνηση παρουσιάζει και ο προαστιακός της Θεσσαλονίκης που συνδέει την πρωτεύουσα της Μακεδονίας με τη Λάρισα κυρίως με προορισμούς παραλίες της Κατερίνης.