Εγκαίνια έκθεσης στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα: «50 χρόνια Εθνική Φρουρά 1964 – 2014», η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού τελέστηκαν ψες, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Φαίδωνας Αναστασίου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου σε χαιρετισμό του, που διαβάστηκε από εκπρόσωπο του, τόνισε ότι η έκθεση αναδεικνύει τις άρρηκτες σχέσεις και την κοινή πορεία Κύπρου – Ελλάδας. Εξέφρασε, επίσης, ευγνωμοσύνη στην ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πολύτιμη βοήθεια, συνεργασία και διαχρονική στήριξη στον αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση και ελευθερία.

Σε χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κύπρου ανέφερε ότι «η αίθουσα αυτή γίνεται σήμερα τόπος συνάντησης των ανθρώπων που πολέμησαν για την Κύπρο το 1964, το 1967 και το 1974 και επίσης όσων πότισαν με το αίμα τους την κυπριακή γη και όσων αναζητούμε την τύχη τους, Κυπρίων και Ελλαδιτών».

Η έκθεση εξιστορεί την πενηντάχρονη πορεία της Εθνικής Φρουράς και ταυτόχρονα παρουσιάζει τις θυσίες και τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το 1964 μέχρι σήμερα, ιστορικά έγγραφα, ντοκουμέντα, χάρτες και αρχειακό υλικό. Εκτίθενται, επίσης, στολές και ατομικός οπλισμός τα οποία παραχωρήθηκαν ευγενώς από το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από 24/2/2014 μέχρι 14/3/2014, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, μεταξύ των ωρών 10 π.μ.–2 μ.μ. και 5 μ.μ –8 μ.μ.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, βουλευτές, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ανώτατοι αξιωματικοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πλήθος διακεκριμένων προσωπικοτήτων.