“Είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τους συμπατριώτες μας οι οποίοι έχουν ανάγκη”

Ο Γ. Γραμματέας του Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρος  Κυπριανού σε δηλώσεις του μετά το τέλος  της επίσκεψης του στο Δίκτυο Αλληλεγγύης είπε:

Πρώτα θέλω να συγχαρώ το Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης για την πρωτοβουλία του και φέτος να στηρίξει πολλές οικογένειες συμπατριωτών μας οι οποίες έχουν ανάγκη από τη στήριξη της πολιτείας.

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δυστυχώς, φέτος τα κιβώτια που έχουν ετοιμάσει, τα οποία είναι πάρα πολύ πλούσια, χάρη στη στήριξη από διάφορες εταιρίες, είναι περισσότερα από πέρσι, είναι 310. Να πω επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου οι οικογένειες που στηρίζονται από το Λαϊκό Δίκτυο είναι 650. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλο είναι το κοινωνικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει και το οποίο το κράτος, και η εκκλησία λυπούμαι να πω, φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν και δεν αναγνωρίζουν.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τους συμπατριώτες μας οι οποίοι έχουν ανάγκη. Και για να μπορέσει να το πράξει πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία της κοινωνικής πολιτικής την οποία ακολουθά το κράτος. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι τάχατες η οικονομία βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπτυξης την ώρα που πήραν λεφτά από τους φτωχούς για να δώσουν στους πιο φτωχούς. Έκοψαν τους μισθούς, έκοψαν τις παροχές, έκοψαν τα διάφορα επιδόματα από εκείνους που, επαναλαμβάνω, παίρνουν πολύ χαμηλούς μισθούς και έδωσαν στους φτωχότερους. Για πρώτη φορά έχουμε σήμερα το φαινόμενο εργαζόμενοι να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Και αυτό δεν προβληματίζει την κυβέρνηση, την πολιτεία.

Έχουμε 240 χιλιάδες συμπατριώτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες για την υγεία και τις κοινωνικές παροχές, είμαστε στον πάτο στις δαπάνες για τα άτομα με αναπηρίες, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Είμαστε πολύ κοντά στον πάτο σε ότι αφορά τις δαπάνες για την κοινωνική δικαιοσύνη. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ αρνητικό πλαίσιο στη κοινωνία και αυτό αντικατοπτρίζει και τη γενικότερη κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να κομπάζει για τα επιτεύγματα της θα πρέπει να ρίξει την ματιά της στα πραγματικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν αντί να προσπαθεί να τα κρύψει κάτω από το χαλί.

Θέλω να συγχαρώ λοιπόν το Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης για ακόμη μια φόρα για τις πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει που είναι πολύπλευρες και από μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ να δώσω μια συμβολική στήριξη ως ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης για το έργο το οποίο επιτελούν.