Δύσκολες για τον Ραχόι οι δημοτικές εκλογές στο βορά

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι ισπανοί στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία για να επιλέξουν  τους εκπροσώπους τους στα περιφερειακά συμβούλια. Οι σημερινές δημοτικές εκλογές στις δυο αυτές περιφέρειες θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τον Μαριάνο Ραχόι και την πολιτική λιτότητας που προσπαθεί να εφαρμόσει.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε έκκληση για ενότητα στους ισπανούς την ώρα που όλα δείχνουν ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί σύντομα να μπει στο Μηχανισμό Στήριξης.

Το κυβερνών δεξιό κόμμα θα προσπαθήσει να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει στη Γαλικία, εκλογική περιφέρεια και του ίδιου του ισπανού πρωθυπουργού, ενώ στη Χώρα των Βάσκων, οι αυτονομιστές αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τη δύναμή τους και να επικρατήσουν ως δεύτερη δύναμη στην περιοχή.

Με την Αυτονομιστική  Οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, να έχει εγκαταλείψει την ένοπλη δράση από τον Οκτώβριο του 2011  οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην  αυτονομιστική αριστερά που ανασυγκροτήθηκε υπό το συνασπισμό EΗ Bindu και αναμένεται να κερδίσει έδαφος και να βρεθεί στη δεύτερη θέση πίσω από το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV).

Η ενίσχυση του εθνικιστικού μετώπου στη Βασκία που ζητά εδώ και χρόνια την ανεξαρτητοποίηση της πλούσιας αυτής  περιοχής του βορά αλλά και οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην άλλη πλευρά, φέρνουν πονοκέφαλο στο Μαριάνο Ραχόι  που έκτος από την οικονομική κρίση καλείται να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις για ανεξαρτησία.  Μετά τις σημερινές δημοτικές εκλογές σειρά θα πάρουν στις 25 Νοεμβρίου και οι  Καταλανοί  που θα αναδείξουν με τη σειρά τους εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιό τους.

Στη Γαλικία τη συντηρητική κατά παράδοση περιοχή, τα ποσοστά του συντηρητικού κόμματος αναμένεται να έχει απώλειες εξαιτίας της ανεργίας που πλήττει την περιοχή σε ποσοστό 21% .