Δόθηκε έμφαση στη συζήτηση για το Κυπριακό

Στη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Ευάγγελου Βενιζέλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη δόθηκε έμφαση στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στη νέα προσπάθεια που ξεκινά υπό το νέο ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Άιντε.

Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συνομιλία πολύ φιλική και ουσιαστική.

«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία επισκόπηση όλων των θεμάτων της ατζέντας. Δώσαμε, προφανώς, έμφαση στο Κυπριακό, το οποίο είναι κλειδί για τη συνολική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι θέσεις μας είναι γνωστές, αλλά έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε το διάλογο και τη διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, πάντα αναζητώντας μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μία λύση που, επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, πρέπει να γίνει δεκτή, μέσω δημοψηφίσματος, από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες».

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να κρατήσουν ανοιχτούς και ενεργούς τους διαύλους επικοινωνίας και σε πολιτικό και σε διπλωματικό επίπεδο και αναφέρθηκαν στις διερευνητικές επαφές που βρίσκονται ήδη στον 58ο γύρο, ενθαρρύνοντας τη συνέχειά τους.

«Υπάρχουν επίσης διμερείς επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε περιφερειακό επίπεδο, λόγω της κρίσης, να ανταλλάσσουμε οργανωμένα πληροφορίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ιδίως του προβλήματος των λεγόμενων ξένων μαχητών του ISIS και επίσης να προωθήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε», είπε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε το κλίμα πάρα πολύ παραγωγικό, διευκρίνισε ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν.

«Θα γίνουν βήματα και για την οργάνωση της νέας συνάντησης υψηλού επιπέδου, του νέου Συμβουλίου Συνεργασίας Διμερούς Διακυβερνητικής που θα συναντηθεί, τώρα, για τρίτη φορά στην Ελλάδα».

Τέλος, συμφώνησαν να οργανώσουν νέα συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη, σε συνδυασμό και με την επικείμενη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 30 Νοεμβρίου, στην οποία θα παραστεί και ο Πάπας.

Δεν υπήρξαν δηλώσεις από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ωστόσο σε συνομιλία του με Ελληνοκύπριο δημοσιογράφο ανέφερε πως αγαπά την Κύπρο και τους Κύπριους, έχει επισκεφθεί και τα δύο μέρη της και επιθυμεί να λυθεί το Κυπριακό.

Σε ερώτηση αν στηρίζει λύση του Κυπριακού, o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως υπάρχει «πλήρης υποστήριξη, όσο ποτέ άλλοτε».

Πρόσθεσε ότι πήγε στην Κύπρο δυο φορές, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Πήγα στη Λάρνακα για να μιλήσω σε ένα συνέδριο. Επισκέφθηκα και τις δυο πλευρές. Επισκέφθηκα εκκλησίες. Έχω προσωπικούς φίλους. Και οι Ελληνοκύπριοι είναι πολύ φιλικοί άνθρωποι», είπε.