Δωρεάν rapid test τέλος από αύριο! Ποιοι εξαιρούνται…

  • Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου, για την περίοδο των τριών εβδομάδων που οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ ως προϋπόθεση για την έκδοση SafePass

Τέλος από αύριο το πρόγραμμα για δωρεάν δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test με κυβερνητική απόφαση, στον γενικό πληθυσμό.

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει δωρεάν από 1η Αυγούστου με εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, με την απαραίτητη προσκόμιση του αποδεικτικού στοιχείου για σκοπούς ταυτοποίησης, οι πιο κάτω ομάδες δύνανται να διενεργούν δωρεάν rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας:

• Τα ανήλικα πρόσωπα μέχρι 17 ετών. Νοείται ότι τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, τα οποία δεν έχουν τη συγκατάθεση των γονέων/νόμιμων κηδεμόνων τους για εμβολιασμό, δύνανται να διενεργούν δωρεάν rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

• Τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό με τεκμηρίωση με ιατρικό πιστοποιητικό, και αφού το αίτημά τους εξεταστεί από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας και δοθεί σχετική έγκριση.

• Οι εγκυμονούσες, οι οποίες δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να υποβληθούν σε εμβολιασμό, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού από τον Γυναικολόγους τους. Διευκρινίζεται ότι από την 1η μέχρι τις 7 Αυγούστου, οι εγκυμονούσες θα μπορούν να προσκομίζουν στις μονάδες δειγματοληψίας ιατρική βεβαίωση από τον Γυναικολόγο τους που να βεβαιώνει ότι δεν συστήνεται ο εμβολιασμός. Από τις 8 Αυγούστου και έπειτα, θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία για εξασφάλιση σχετικής έγκρισης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας.

• Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου, για την περίοδο των τριών εβδομάδων που οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ ως προϋπόθεση για την έκδοση SafePass. Για σκοπούς επαλήθευσης θα πρέπει να παρουσιάζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.

• Τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.

• Τα άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να παρουσιάζεται το πιστοποιητικό ανάρρωσης.