Δρ Χριστόπουλος: Εξελίξεις στη Παιδογυναικολογία

Με επιτυχία διεξήχθη πριν λίγες μέρες το 14ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας που έγινε στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Στο συνέδριο ως προσκεκλημένος ομιλητής παρουσίασε 2 θέματα ο Έλληνας μαιευτήρας γυναικολόγος Δρ.Χριστόπουλος Παναγιώτης, συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης.

Οι δύο παρουσιάσεις, για τις οποίες είχε την τιμή να προσκληθεί από τους διοργανωτές, θεωρήθηκαν σημαντικές και τράβηξαν το ενδιαφέρον πολλών συνέδρων.

Αιτίες πρώιμης ήβης

Στην πρώτη ομιλία αναπτύχθηκαν από τον Δρ.Χριστόπουλο οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις αιτίες που μπορεί να προκαλούν πρώιμη ήβη ( «πρώιμη εφηβεία» όπως πολλοί την αναφέρουν). Σε κάποια κορίτσια, το στήθος αλλά και η τρίχωση στα γεννητικά όργανα και τη μασχάλη αρχίζουν πολύ νωρίτερα από όσο περιμένουμε. Αυτό συνήθως οφείλεται στην εμφάνιση των «γυναικείων» ορμονών πολύ νωρίτερα από το φυσιολογικό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει πολύ νωρίς η ανάπτυξη του παιδιού και να παραμείνει ένα άτομο με αρκετά χαμηλότερο ανάστημα. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει να αναγνωριστεί πολύ νωρίς το πρόβλημα και οι γονείς να απευθυνθούν αμέσως σε ειδικό παιδογυναικολόγο.

Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται πρώιμη ήβη είναι συνήθως κάποια προβλήματα σε συγκεκριμένα γονίδια. Ας μη ξεχνάμε ότι, τα γονίδια είναι αυτά που σηματοδοτούν την παραγωγή ορμονών και ελέγχουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Έτσι, κάποια παθολογικά γονίδια θα προκαλέσουν διαταραχή της φυσιολογικής ανάπτυξης του κοριτσιού και την εμφάνιση πρώιμης ήβης.

Επιπλέον λόγος για την εμφάνιση του προβλήματος φαίνεται πως είναι πολλά χημικά που υπάρχουν καθημερινά στο περιβάλλον όλων μας, όπως χημικά σε πλαστικά, σε δομικά υλικά, στα αγροτικά προϊόντα, σε απορρυπαντικά και καλλυντικά κλπ. Τα χημικά αυτά επηρεάζουν τις ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όπως πρώιμη ήβη και πολλά άλλα.

Ειδική εκπαίδευση επαγγελματιών σε θέματα παιδογυναικολογίας

Η δεύτερη ομιλία του Δρ.Χριστόπουλου αφορούσε στο σχεδιασμό στρατηγικής για τον καταλληλότερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, πάνω σε θέματα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας. Ο τομέας αυτός της Γυναικολογίας είναι σχετικά νέος και χρειάζεται προσοχή ώστε να αναπτυχθεί σωστά

Τα μικρά κορίτσια αλλά και οι έφηβες κοπέλες αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και σίγουρα αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας. Αυτή η μεγάλη ομάδα παιδιών και νέων μπορεί να εμφανίσει συχνά γυναικολογικά προβλήματα με πιθανές σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική γυναικολογική τους υγεία αλλά και την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Οι αιτίες, τα συμπτώματα, αλλά και η αντιμετώπιση είναι διαφορετικά από αυτά των ενηλίκων γυναικών και γι’ αυτό χρειάζεται εξέταση από ειδικό Παιδογυναικολόγο και όχι από οποιονδήποτε. Κατά τη διάρκεια αυτής της παρουσίασης, αναπτύχθηκε με λεπτομέρειες ο τρόπος βασικής εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας αλλά και η «βαθύτερη» εκπαίδευση ειδικών παιδογυναικολόγων, για πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Έτσι, ο επαγγελματίας υγείας (πχ ο γυναικολόγος, ο παιδίατρος, ο γενικός ιατρός κλπ) θα ξέρει να αναγνωρίσει πότε υπάρχει πρόβλημα στα παιδιά ή στα νέα κορίτσια και θα το παραπέμψει γρήγορα στον ειδικό παιδογυναικολόγο για μια σίγουρη και επιτυχημένη αντιμετώπιση.

Τέλος, εκτός από τις δυο παραπάνω σημαντικές παρουσιάσεις, και άλλοι εκλεκτοί ομιλητές ανέπτυξαν σύγχρονες γνώσεις πάνω σε διάφορα άλλα θέματα, όπως πολυκυστικές ωοθήκες, ανωμαλίες της περιόδου, κύστες στις ωοθήκες, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε έφηβες, αντισύλληψη, λοιμώξεις και φλεγμονές στα γεννητικά όργανα και πολλά άλλα.

Η συμμετοχή και παρακολούθηση κάθε σημαντικού συνεδρίου είναι απαραίτητη σε κάθε ειδικό για να βρίσκεται στην αιχμή των επιστημονικών εξελίξεων, με στόχο τις σύγχρονες γνώσεις, για να μπορέσει να λύσει αποτελεσματικά κάθε πρόβλημα που μπορεί να ταλαιπωρεί το μικρό κορίτσι ή την έφηβη και ανησυχεί τους γονείς της. Έτσι, μπορούμε να προφυλάξουμε τη γυναικολογική υγεία της νεαρής γυναίκας και να διασφαλίσουμε μια σωστή αναπαραγωγική ικανότητα, για να μπορεί να αποκτήσει παιδιά όποτε το αποφασίσει στο μέλλον.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων – Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director EURAPAG (European Association of
Paediatric and Adolescent Gynaecology)