Δρ. Μαρία Κολιού: H Ινδική μετάλλαξη… η 3η δόση του εμβολίου και ο εμβολιασμός των παιδιών

Περίοδο προβληματισμού ενόψει σημαντικών αποφάσεων που άπτονται της διαμόρφωσης της στρατηγικής για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού διανύουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας. Χρειάζεται 3η δόση εμβολίου σε κάποιες ομάδες; Να εμβολιάσουμε τα παιδιά άνω των 12 ετών και πότε; Πόσα rapid tests χρειάζονται ημερησίως για τον έλεγχο της επιδημιολογικής εικόνας;

H Δρ. Μαρία Κολιού ανέφερε ότι κατά τη χτεσινή σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown. Υπάρχει η εκτίμηση ότι το μέτρο του SafePass και οι εμβολιασμοί αποδίδουν εξ ου και η εικόνα σταθεροποιείται. Θα πρέπει τόνισε η Δρ. Κολιού να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί ώστε να θωρακιστεί ο πληθυσμός. Κανείς πρόσθεσε δεν θέλει αυτή τη στιγμή, που ο κόσμος θέλει να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει, ένα lockdown. Ελπίζουμε τόνισε η κατάσταση στα νοσηλευτήρια να παραμείνει διαχειρίσιμη, αν και η ίδια εκτίμησε πως θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι αριθμοί των νοσηλευομένων.

Τρίτη δόση

Εξετάζεται είπε επίσης κατά πόσο θα ήταν ορθό ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατασταλμένους συνανθρώπους μας να γίνει Τρίτη δόση προς ενίσχυση της άμυνας τους έναντι του κορωνοϊού. Εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ούτε σε επίπεδο ΕΜΑ. Υπάρχουν ωστόσο διάφορες χώρες που ήδη το εξετάζουν σοβαρά για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που εμβολιάστηκαν πρώτες.

Να εμβολιάσουμε τα παιδιά;

Παραδέχθηκε ότι εντός της επιστημονικής ομάδας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα του εμβολιασμού παιδιών 12-16 ετών. Αμερική, Καναδάς, Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη προχωρούν είπε, αφού διαπιστώνεται πως ενώ αρχικά τα παιδιά δεν μετέδιδαν τον ιό σε μεγάλο βαθμό, πλέον με το στέλεχος Δ’ στην κοινότητα, τα πράγματα αλλάζουν. Βλέπουμε είπε παιδιά να επιστρέφουν από τις κατασκηνώσεις και να κολλούν τους μεγαλύτερους. Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει αριθμός παιδιών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες τα οποία νοσηλεύτηκαν στο Μακάριο Νοσοκομείο παρουσιάζοντας τη γνωστή πνευμονία του ιού καθώς επίσης και ανάγκες για οξυγόνο και θεραπεία. Η Δρ. Κολιού εξέφρασε την άποψη ότι ιδιαίτερα τα παιδιά του Λυκείου θα πρέπει να προστατευτούν για να μην χάσουν τη χρονιά τους. Για τα μικρότερα παιδιά είπε, υπάρχει η άποψη πως θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα σε άλλες χώρες για να αξιολογηθεί το όφελος έναντι του ρίσκου.

Δωρεάν Rapid Tests

Κληθείσα να σχολιάσει την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για διατήρηση των δωρεάν ελέγχων με Rapid Tests, εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν καλά να είχαμε ένα καθημερινό δείγμα στην Κύπρο της τάξης των 30-40 χιλιάδων ώστε να έχουμε εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.