Δρ. Μαρία Κολιού: Προσπαθούν να κολλήσουν τον ιό ώστε να εξασφαλίσουν SafePass

  • Δρ. Μαρία Κολιού: “Κανένας δεν είναι άτρωτος έστω κι αν είναι νεαρός. Αν πούμε ότι οι νέοι πιο σπάνια θα καταλήξουν στην Εντατική, θα βάλουν σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους μέσα στο σπίτι τους.”

Ακόμα και αν πέσει ο αριθμός κρουσμάτων στην κοινότητα, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εισαγωγές και αυξημένο αριθμό νοσηλευομένων καθώς ένα ποσοστό χρειάζεται νοσηλεία και από τη στιγμή που κάποιος εντοπίζεται θετικός μέχρι να εισαχθεί στο νοσοκομείο περνά κάποιος καιρός, επεσήμανε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Δρ. Μαρία Κολιού.

Αν δεν αποδόσει το SafePass;

Χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα για να δούμε τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής προσκόμισης του SafePass παντού, όπως ανέφερε η Δρ. Κολιού και πρόσθεσε ότι αν δούμε ότι δεν μειώνονται ίσως να πρέπει να σκεφτούμε νέα μέτρα γιατί έχουν κάποια όρια τα νοσοκομεία.

Ερωτηθείσα τι μέτρα μπορούμε να λάβουμε καλοκαιριάτικα είπε ότι είναι “η χειρότερη περίοδος για αυστηρά περιοριστικά μέτρα” και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανεβάσουμε την εμβολιαστική μας κάλυψη. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου μπορούμε να φτάσουμε το 80%.

Ευελπιστούμε ότι το SafePass και η άνοδος εμβολιαστικής κάλυψης θα είναι αρκετά για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Διασπείρεται η ινδική μετάλλαξη

Η Δρ. Κολιού επεσήμανε ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα και να φορούμε προστατευτικές μάσκες γιατί γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η ινδική μετάλλαξη κυκλοφορεί στην κοινότητα και πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική μετάλλαξη του ιού.

Θέλουν να κολλήσουν για να έχουν SafePass

Υπάρχουν αναφορές ότι άτομα επιχειρούν να κολλήσουν τον ιό ώστε να εξασφαλίσουν SafePass για το επόμενο εξάμηνο με τη Δρ. Κολιού να επισημαίνει τους κινδύνους.

“Ας σκεφτούν ότι μετά που θα παν σπίτι τους θα κολλήσουν μεγαλύτερα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος και τότε ας δούμε ποιοι άνθρωποι πεθαίνουν.”

Σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει νοσηλευόμενους νεαρούς και έχουμε δει και θάνατο 35χρονου.

“Κανένας δεν είναι άτρωτος έστω κι αν είναι νεαρός. Αν πούμε ότι οι νέοι πιο σπάνια θα καταλήξουν στην Εντατική, θα βάλουν σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους μέσα στο σπίτι τους.”

Τεστ αντισωμάτων

Ερωτηθείσα η Δρ. Κολιού αν είναι χρήσιμη η εξέταση αντισωμάτων είπε ότι δεν χρειάζεται να την κάνει ένα εμβολιασμένο άτομο γιατί γίνονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού και όχι στην Κύπρο και λαμβάνουμε εντελώς ενδεικτικές απαντήσεις αντισωμάτων. Επεσήμανε ότι τα εμβόλια είναι ελεγμένα και προσφέρουν υψηλό δείκτη ανοσίας.