Δρ. Μαρία Κολιού: Βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού…

  • ”Κάποιος ο οποίος κάνει τα τεστ και δεν εμβολιάζεται, μπορεί να είναι τώρα αρνητικός και μετά από δύο ώρες να θετικοποιηθεί. Άρα πρόσθεσε, δεν είναι πιο ασφαλείς από ένα εμβολιασμένο άνθρωπο.”

Βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είπε η Δρ. Μαρία Κολιού τονίζοντας ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο αυξάνονται και οι πολίτες που θα χρειαστούν να νοσηλευτούν για να ανταπεξέλθουν. Τα μάτια όλων είπε, είναι στραμμένα στα δημόσια νοσηλευτήρια και σε περίπτωση που λιγοστέψουν τα διαθέσιμα κρεβάτια, οι αναπνευστήρες και το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό, τότε θα μιλάμε για μια κρίσιμη κατάσταση.

Η Δρ. Κολιού εστίασε στον εμβολιασμό και απάντησε σε όσους ισχυρίζονται πως είτε με εμβόλιο είτε χωρίς, οι κίνδυνοι παραμένουν οι ίδιοι. Όχι απάντησε, εφόσον όταν κάποιος έχει συμπληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, ακόμα και αν νοσήσει θα είναι ηπιότερα τα συμπτώματα και άρα θα μεταδίδει πολύ λιγότερο τον ιό. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό τόνισε για να περιορίσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού.

Επισημαίνοντας αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει εδώ και καιρό, ακόμα και οι εμβολιασμένοι πολίτες οφείλουν να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας φορώντας τη μάσκα τους σε κλειστούς και συνωστισμένους χώρους και τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις. Απ’ εκεί και έπειτα είπε, κάποιος ο οποίος κάνει τα τεστ και δεν εμβολιάζεται, μπορεί να είναι τώρα αρνητικός και μετά από δύο ώρες να θετικοποιηθεί. Άρα πρόσθεσε, δεν είναι πιο ασφαλείς από ένα εμβολιασμένο άνθρωπο.

Ερωτηθείσα για τους πολίτες που περιμένουν φοβούμενοι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, η Δρ. Κολιού τόνισε πως οι αριθμοί και τα στοιχεία του ΕΜΑ δείχνουν το εξής απλό: οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες, μία στο εκατομμύριο, άρα δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς το εμβόλιο.