Δριμύ κατηγορώ του Α. Τσίπρα στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για την Κύπρο

Την ανάγκη συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου για την εκδήλωση ενός κύματος συμπαράστασης στην Κύπρο και παράλληλα την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε στις δηλώσεις του την γεωπολιτική πτυχή των αποφάσεων για την Κύπρο, τονίζοντας την ανάγκη αντίστασης στις αποφάσεις του Eurorgoup (Ευρωομάδα), χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ σκληρή γλώσσα, καθώς, όπως είπε, οι μισοί στην Ε.Ε. είναι γκάνγκστερ κι οι άλλοι μισοί υποταγμένοι και φοβισμένοι.

Στην ερώτηση ποιά είναι η γεωπολιτική απάντηση του ΣυΡιζΑ στην κρίση αυτή,ο κ. Αλέξης Τσίρπας δήλωσε ότι δεν θέλουμε να επιλέξουμε προστάτες , θεωρουμε ότι μιά χώρα υποταγμένη και κατεστραμένη έχει διπλή ζημιά, όχι μόνο την προφανή, αλλά και την υποβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης. Με την κρίση, σημείωσε, εξαντλείται και η δυνατότητα αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, η δε γεωπολιτική θέση της χώρας μας και της Κύπρου, είναι όχημα, αν την αξιοποιήσουμε, για να ξεπεράσουμε την κρίση, για να διαπραγματευθύμε ως κυρίαρχες χωρες τη θέση μας στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ δήλωσε ότι ο κίνδυνος από ενδεχόμενη εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup θα απειλήσει πολλες χώρες και έθεσε επιτακτικά το ερώτημα τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, που στηρίζει την απόφαση του Eurogroup, αν θα φορολογήσουν τις καταθέσεις, σε περίπτωση που απαιτηθούν πόροι το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά ότι μετά το «όχι» της Κυπριακής Βουλής, δεν βρήκαν να πούν ούτε λέξη υποστήριξης στον κυπριακό λαό, ο οποίος δέχεται μιά πρωτοφανή επίθεση εκβιασμών. Επίσης κατηγόρησε τους κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, αλλά και τους δύο αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, για ευθυγράμμιση με τον Β. Σόιμπλε.

Είναι ντροπή και όνειδος, είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, παράλληλα, εξέφρασε φόβους ότι αν κουρευτούν οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι πιθανόν να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα.

Πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η απόφαση του Κυπριακού Κοινοβουλίου διατηρεί τη θέση της ιστορικής απόφασης, καθώς, όπως παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης παραμένουν, παρατήρησε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση, σημείωσε ότι δεν υποτιμά τη δυσκολία της κατάστασης, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάμειξη της Ρωσίας, αφού, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πολλές φορές κατά την διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη αλληλεγγύης στην Κύπρο, τονίζοντας ότι «τούτη την ώρα αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ ως αδέλφια και είμαστε στο πλευρό τους».

Είναι σαφές, πρόσθεσε, ότι κι εμείς εδώ στην Ελλάδα και οι Ελληνες της Κύπρου, δεν παραδινόμαστε αμαχητί, διαχωρίζοντας, όμως, από το πλαίσιο αυτό, την πολιτική της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του κ. Στουρνάρα, λέγοντας ειδικότερα ότι το «εμείς» του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με την αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό, ενώ όταν ο Γιάννης Στουρνάρας λέει «εμείς» παραπέμπει στον κ. Σόιμπλε, στην Τρόικα, στο Eurogroup.

Ο αντιπρόεδρος της Bουλής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης που βρέθηκε στην Κύπρο το προηγούμενο διήμερο επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, δήλωσε ότι οι ελληνοκύπριοι «πέτυχαν ήδη μιά νίκη, αλλά ο πόλεμος θα είναι σκληρός». Η λύση που αναζητείται, πρόσθεσε, είναι εκτός Τρόικας και εντός ευρώ.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» να στηρίξει ο ΣυΡιζΑ πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Στουρνάρας δεν ακολουθεί τη δική του πολιτική, καθώς η χώρα έχει πρωθυπουργό, ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη. Ο κ. Στουρνάρας, πρόθεσε, δεν λειτουργεί κατά βούληση, αλλά ακολουθεί ένα σχεδιασμό. Αν τίθεται θέμα επάρκειας του κ. Στουρνάρα, σημείωσε ο κ.Τσίπρας, δεν αφορά τον ίδιο, αλλά την κυβέρνηση, την οποία πρέπει να κρίνει συνολικά ο λαός. Κι ο λαός ξέρει, είπε ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ, ότι η κυβέρνηση στερείται στοιχειώδους αξιοπιστίας για να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Πηγή: ΑΠΕ