Δραματική έκκληση Γιωρκάτζιη και παρέμβαση Τρόικας για την πρώτη κατοικία

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη απηύθυνε δραματική έκκληση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών όπως ματαιώσει την ψήφιση της πρότασης νόμου για την προστασία της οικογενειακής εστίας και της επαγγελματικής στέγης δεσμευόμενη ότι θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων της ώστε να κατατεθεί τάχιστα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα.

Η Διοικητής παρόλο ότι αναλαμβάνει καθήκοντα στις 11 Απρίλη, έκρινε σκόπιμο, όπως ανέφερε, να ενεργήσει ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την ψήφιση της πρότασης νόμου, οι οποίοι όπως τους παρέθεσε είναι: Αρνητικές επιπτώσεις στο ενεργητικό των τραπεζών, αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, αυξημένοι περιορισμοί και όροι στην παραχώρηση δανείων και η ανάγκη για αυξημένα κεφάλαια από τις τράπεζες.

Η κ. Γιωρκάτζη αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για την προώθηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου επικαλέστηκε τη μακρά σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με το Κοινοβούλιο.

Η Διοικητής κατέθεσε επίσης email του εκπροσώπου της Κομισιόν στην Τρόικα προς τον Υπουργό Οικονομικών με το οποίο διευκρινίζεται ότι η Τρόικα όντως απεύχεται τις μαζικές εκποιήσεις και ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με τη νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτροπής Νομικών.
Ακόμα δηλώνεται η ετοιμότητα της Τρόικας να συναντηθεί με την Επιτροπή Νομικών για περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Μην το κάνετε τώρα. Το χρονικό ορόσημο δεν είναι καλό», είπε η Διοικητής στους Βουλευτές τονίζοντας ότι δεν «είμαστε ανάλγητοι ούτε κοινωνικά αδιάφοροι».