ΔΝΤ: “Ηταν ξεκάθαρο από την αρχή οτι η σκληρή λιτότητα θα αποτύγχανε στην Ελλάδα”

«Κάναμε λάθος συγγνώμη» θα μπορούσε να δηλώσει απολογητικά  το ΔΝΤ στους έλληνες πολίτες  μετά την επίσημη πλέον παραδοχή του ότι έπρεπε να είχε διαχειριστεί πολύ καλύτερα τα μέτρα στην Ελλάδα και να εφαρμόσει λιγότερη λιτότητα. Ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, John Lipsky, υποψήφιος για την προεδρία του οργανισμού μετά την αποχώρηση Στρος Καν, παραδέχθηκε ότι οι προσπάθειες για διάσωση της Ελλάδας δεν έχουν καταφέρει να παράσχουν τις βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα στην οικονομία της χώρας.

“Είναι απογοητευτικό διότι ορισμένα από αυτά ήταν ξεκάθαρα από την αρχή με πολλούς τρόπους”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Αισθάνομαι ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί πολύ καλύτερα”.

Τα μέτρα λιτότητας αυξάνουν την οικονομική οδύνη της Ελλάδας και δεν θα θέσουν τα θεμέλια για μια ανάκαμψη, τόνισε ο κ. Lipsky στο Bloomberg.

“Η Ευρώπη πιέζει την Ελλάδα. Τα μέτρα λιτότητας επιδεινώνουν το οικονομικό πόνο και δεν πρόκειται να θέσουν τα θεμέλια για μια ανάκαμψη που θα διαρκέσει” δήλωσε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα για να έχει
οποιαδήποτε ελπίδα επιστροφής της στην ανάπτυξη πρέπει να άρει τους εμπορικούς φραγμούς και να έχει πιο εξαγωγικό προσανατολισμό.