Διπλό φονικό: Ένσταση για τις χειρόγραφες σημειώσεις Τζιωνή και Σιαμς

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, στο πλαίσιο της δίκης για τη στυγερή δολοφονία του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της Ντίνας Σεργίου, που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο,  ο συνήγορος υπεράσπισης του Λοϊζου Τζιωνή προχώρησε στην αντεξέταση της αστυφύλακος Χαριτίνης Χαρίτου μετά την κατάθεση της ενώπιον δικαστηρίου των εκθέσεων από την άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των κατηγορουμένων αλλά και του κινητού τηλεφώνου που εντοπίστηκε στο πατρικό σπίτι του Λοϊζου Τζιωνή.

Στο επίκεντρο της σημερινής δικαστικής διαδικασίας τέθηκε το σημειωματάριο που εντοπίστηκε και παραλήφθηκε ως τεκμήριο από το όχημα του πατέρα του Λοϊζου Τζιωνή με τον συνήγορο υπεράσπισης του Τζιωνή να υποβάλλει νέα ένσταση καθώς από το ημερολόγιο ενεργειών της Αστυνομικού διαφάνηκε ότι εντοπίστηκε αρκετές μέρες αφότου εκδόθηκε σχετικό ένταλμα διερεύνησης, ισχυριζόμενος ότι απαιτείτο νέο ένταλμα διερεύνησης του οχήματος, αιτήθηκε νέα δίκη εντός δίκης.

Εντός των σημειωματάριων υπήρχαν γραφόμενα τόσο του Λοΐζου Τζιωνή όσο και της Σάρας Σιαμς. Να σημειωθεί εδώ ότι στις 28 Απριλίου ενώπιον Δικαστηρίου λέχθηκε ότι εντοπίστηκαν σημειωματάρια με σημειώσεις τόσο του Τζιωνή όσο και της Σάρας. Οι σημειώσεις, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν μπερδεμένες και περιλάμβαναν αριθμούς αλλά και γράμματα του ελληνικού αλφάβητου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Λοΐζου Τζιωνή υπέβαλε ένσταση στην κατάθεση των ευρημάτων από το σημειωματάριο στο οποίο εντοπίστηκε ο γραφικός χαρακτήρας του πελάτη του, στη βάση του ότι το σημειωματάριο εντός του οποίου εντοπίστηκαν τα χειρόγραφα ερευνήθηκε ουσιαστικά παράτυπα. Το αυτοκίνητο που ιδιοκτησιακά ανήκει στον παππού του Τζιωνή οδηγείτο και χρησιμοποιείτο από τον κατηγορούμενο, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον συνήγορό του, δεν τον νομιμοποιεί ως προς το να δώσει συγκατάθεση για ένταλμα έρευνας.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Ανδρέας Αναστασίου υποστήριξε ότι, δεν υπήρχε ένταλμα στις 4/5/2018 και ο κατηγορούμενος δεν ήταν νόμιμος ιδιοκτήτης και κάτοχος του αυτοκινήτου για να μπορεί να δώσει τη συγκατάθεση και εξουσιοδότηση του για έρευνα και ως εκ τούτου η έρευνα ήταν παράνομη, προσθέτοντας ότι «χρειαζόταν νέο ένταλμα έρευνας».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Τζιωνή υπέβαλε ακολούθως αίτημα για διεξαγωγή νέας δίκης εντός δίκης για εξέταση της εν λόγω ένστασης του αναφορικά με τις συνθήκες λήψεως του σημειωματάριου, θέση την οποία αμφισβήτησε η πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου εξέφρασε τη θέση ότι από τη στιγμή που είχε εκδοθεί ένταλμα έρευνας, νομότυπα, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στη βάση του οποίου το αυτοκίνητο βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αστυνομίας μέχρι την ημερομηνία παράδοσης του, δεν χρειαζόταν να εκδοθεί νέο ένταλμα έρευνας.

Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές και μετά από ολιγόωρη διακοπή της διαδικασίας, το Κακουργιοδικείο αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης για διεξαγωγή δίκης εντός δίκης και να ορίσει νέα δικάσιμο για αγόρευση των δύο πλευρών επί της εν λόγω ένστασης στο πλαίσιο της κυρίως δίκης.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Χάρης Πογιατζής ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα γεγονότα είναι παραδεκτά και δεν αμφισβητούνται και «πως υπάρχει αμφισβητούμενο νομικό πλαίσιο και επομένως δεν θεωρούμε αναγκαία τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης».

«Θα απορρίψουμε το αίτημα και παραμένει το θέμα του τρόπου λήψεως του σημειωματάριου για το οποίο η υπεράσπιση έχει δικαίωνα να εγείρει ένσταση και να αγορεύσει», είπε ο κ. Πογιατζής, ορίζοντας την υπόθεση για την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου, στις 9 το πρωί, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα προβούν σε αγορεύσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Εκτός από τον Τζιωνή, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμού, η Σάρα Σιάμς και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Η Κατηγορούσα Αρχή επιχείρησε σήμερα να καταθέσει το σημειωματάριο ως τεκμήριο στο δικαστήριο μέσω του μέλους της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Αστυνομίας, Λοχία Γεώργιου Χρυσάνθου, ο οποίος κλήθηκε σήμερα να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας. Ο ίδιος ετοίμασε γραφολογική έκθεση, την οποία κατέθεσε στο δικαστήριο ως τεκμήριο ως μέρος της κύριας εξέτασης, αναφορικά με βιβλιαράκια με τις χειρόγραφες σημειώσεις της Σάρα Σιάμς και του Λοΐζου Τζιωνή.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, παρουσιάστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας και ο Αστυφύλακας Κωνσταντίνος Αναστασίου, ο οποίος υπηρετεί τα τελευταία χρόνια στο Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκρονικών Δεδομένων του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Ο κ. Αναστασίου κλήθηκε να διαβάσει μια έκθεση που ετοίμασε, η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο ως μέρος της κύριας εξέτασης του, η οποία αφορούσε τρία τεκμήρια της υπόθεσης και συγκεκριμένα ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή εντός του οποίου βρισκόταν τοποθετημένος ένας σκληρός δίσκος και δύο ταμπλέτες (tablets) συγκεκριμένης μάρκας.

Ο μάρτυρας είπε ότι ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και η μια ταμπλέτα έχουν τύχει εξέτασης χωρίς να προκύψει οτιδήποτε, ενώ η δεύτερη ταμπλέτα δεν έτυχε δικανικής εξέτασης λόγω του ότι προστατεύεται από κωδικό πρόσβασης.

Είπε ότι η εν λόγω ταμπλέτα στάλθηκε στο εργαστήριο της Europol, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να αφαιρεθεί ο κωδικός πρόσβασης προκειμένου να τύχει εξέτασης, σημειώνοντας ότι εξετάζουν κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις για ξεκλείδωμα της ταμπλέτας, συμπεριλαμβανόμενης της αποστολής της σε εξειδικευμένο κέντρο.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο ολοκληρώθηκε και η κατάθεση της Αστυφύλακα Χαριτίνης Χαρίτου, μετά από μια σύντομη αντεξέταση από τη συνήγορο υπεράσπισης του Λευτέρη Σολωμού, Μιράντας Αγγελίδου. Κατά την εξέτασή της από την Κατηγορούσα Αρχή, η κα. Χαρίτου είπε ότι υπηρετεί στο Τμήμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Αρχηγείου Αστυνομίας, παρουσιάζοντας προς το δικαστήριο τις εκθέσεις της από τις εξετάσεις των κινητών τηλεφώνων των θυμάτων, του ανήλικου γιου του ζεύγους και των κατηγορουμένων.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει μη παραδοχή και στις επτά συνολικά κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν και που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.