Διονυσίου για ΣΚΤ: Η οργανωτική διάσπαση και διαχείρηση ΜΕΔ οδήγησαν στη κατάρρευση

Ο Οικονομικός Λειτουργός Α΄ και Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Συμμετοχής της Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων, Διονύσης Διονυσίου παρουσιάστηκε  σήμερα, για τρίτη φορά, ενώπιον της Ερευνητικής επιτροπής για τη κατάρρευση  του Συνεργατισμού.

Ο κ. Διονυσίου στη κατάθεσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η τράπεζα ήταν η διαχείριση των ΜΕΔ, ενώ «σε θέμα εταιρικής διακυβέρνησης το μεγαλύτερο θέμα ήταν λόγω της οργανωτικής διάρθρωσης της τράπεζας».

Επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο λάθος – ανεξάρτητα οποιασδήποτε διαδικασίας – ήταν που καθυστέρησε η απόφαση για δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης ΜΕΔ, κάτι που καθυστέρησε την όλη διαχείριση των ΜΕΔ.

Αναφέροντας ότι έμπαιναν συνεχώς θέματα που καθυστερούσαν άλλα θέματα, ο κ. Διονυσίου είπε ότι μια σημαντική καθυστέρηση ήταν που πήρε ένας χρόνος αν θα πάμε σε πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ, ενώ ένα άλλο σημαντικό θέμα ήταν οι υπερχρεώσεις που άγγιξαν 15.000 λογαριασμούς.

Υπήρχαν καθυστερήσεις αλλά υπήρχαν και νομικά προβλήματα, σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι το μεγαλύτερο θέμα αυτό της εταιρικής διακυβέρνησης ξεκίνα από το όλο πλαίσιο διάρθρωσης της τράπεζας, καθώς υπήρχαν 18 ανεξάρτητες οντότητες και ένα συμβούλιο που δεν μπορούσε να λάβει αποφάσεις.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν και νομικά προβλήματα λόγω της ξεχωριστής νομικής οντότητας που είχαν τα ΣΠΙ, προσθέτοντας ότι άλλο θέμα καθυστέρησης ήταν η ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για μεταφορά προσωπικού των ΣΠΙ στην ΣΚΤ.

«Φάγαμε έξι μήνες στη Βουλή» για το θέμα αυτό, πρόσθεσε.

Ο κ. Διονυσίου είπε ακόμη ότι πριν από το Καλοκαίρι του 2017 η τράπεζα δεν ήταν έτοιμη να μπει στο χρηματιστήριο γιατί δεν ήταν μια τράπεζα αλλά 18 ΣΠΙ και γινόταν εισήγηση να ξεκινήσει η διαδικασία των συγχωνεύσεων.

Απαντώντας σε ερώτημα του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργου Αρέστη, αναφέρθηκε σε επικοινωνία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με την Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί.

Ο κ. Διονυσίου σε κάποιο σημείο ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών είχε επικοινωνία γραπτώς, τηλεφωνικώς αλλά και κατ’ ιδίαν με την κ. Νουί. Οι δύο φέρεται να συζήτησαν την συμφωνία με την Altamira, το ενδεχόμενο παραχώρησης των μετοχών του Συνεργατισμού ενώ γινόνταν και διαπραγμάτευση των όρων και δεσμεύσεων που είχαν ορισθεί για την τράπεζα.

Υπήρχαν αδυναμίες, είπε ο κ. Διονυσίου. Όταν εργάζεσαι κάνεις λάθη. Για εμένα το μεγαλύτερο λάθος ήταν που καθυστέρησε η έγκριση για τη δημιουργία πλατφόρμας. Το θέμα προς συζήτηση ήταν η όλη οργανωτική διάσπαση του Συνεργατισμού.

Είναι ξεκάθαρο ότι το κυριότερο πρόβλημα ήταν η διαχείρηση των ΜΕΔ και η οργανωτική διάσπαση.