Δικαστική απόφαση – σταθμός για κοινή ανατροφή παιδιών διαζευγμένων γονέων

Απόφαση – σταθμός λήφθηκε σήμερα από το οικογενειακό Δικαστήριο . Η κοινή ανατροφή ανηλίκων παιδιών από διαζευγμένους γονείς μπαίνει πλέον στην κυπριακή νομολογία με απόφαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου Πάφου.

Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου οι γονείς οφείλουν πλέον να παραδίδουν το ανήλικο τέκνο τους ο ένας στον άλλο όπως καθορίστηκε βάσει προγράμματος. Στο εν λόγω διάταγμα καθορίζεται ως τόπος διαμονής του ανήλικου ο εκάστοτε τόπος διαμονής του γονέα με τον οποίο θα διαμένει κάθε φορά στην επαρχία Πάφου. Οι υπόλοιπες πτυχές της γονικής μέριμνας του ανήλικου, όπως αποφάσισε η έδρα, θα ασκούνται μεταξύ των διαδίκων από κοινού.

Η πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου αναφέρει στην απόφαση της ότι η μαρτυρία της αρμόδιας κρατικής λειτουργού για το ζήτημα που κλήθηκε να αποφασίσει ήταν αντικειμενική και ανεξάρτητη. Παρά ταύτα ωστόσο, η πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου Πάφου, τονίζει στην απόφαση της ότι δεν δύναται να αποδεκτεί την εισήγηση της για ανάθεση και φύλαξη του ανήλικου αποκλειστικά στην αιτήτρια, δεδομένου ότι ουδεμία πειστική αιτιολογία ή εξήγηση δόθηκε από μέρους της ως προς τους λόγους που την οδήγησαν να προβεί στην συγκεκριμένη εισήγηση. Αντιθέτως, επισημαίνεται, διαπιστώνει ότι όσο πιο πολύ χρόνο περνάει ο ανήλικος με τον αιτητή, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για τον πρώτο.Επίσης η πρόεδρος της έδρας ανέφερε στην απόφαση της ότι δεν την βρίσκει σύμφωνη η εισήγηση της Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού ότι στην παρούσα περίπτωση δεν ενδείκνυται η έκδοση διατάγματος κοινής επιμέλειας αφού κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την ίδια, δεν θα εξυπηρετούσε το συμφέρον του ανήλικου λόγω συγκρουσιακής σχέσης των γονέων του.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Ζανέττου, σε ανάρτηση της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησε ότι η υπόθεση αποδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση και επιμονή ένα παιδί μπορεί να μεγαλώνει έχοντας πλάι του και τους δύο του γονείς.