Δικαστήριο της Ουκρανίας πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία των θυγατρικών των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής

Το Εμπορικό Δικαστήριο του Κιέβου πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία των θυγατρικών τραπεζών της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας στην Ουκρανία, μέχρι την εξέταση αγωγών που υποβλήθηκαν κατά των δύο τραπεζών από δύο νομικά πρόσωπα που υπέστησαν “κούρεμα” των καταθέσεών τους, στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup για την παροχή οικονομικής στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ουκρανική εταιρεία RVT κατάθεσε αγωγή κατά της Λαϊκής, διεκδικώντας ποσό $4,7 εκατομμυρίων (€3,6 εκ.), ενώ η εταιρεία Lukosori Smart ζητά αποζημιώσεις ύψους €11,2 εκ. από την Τράπεζα Κύπρου.

Εξάλλου, κατόπιν αιτήματος από τους ενάγοντες, το Δικαστήριο πάγωσε τον προηγούμενο μήνα τις μετοχές των θυγατρικών εταιρειών των δύο τραπεζών στην Ουκρανία.

Επικαλούμενο οικονομικά στοιχεία των δύο τραπεζών, το Reuters, γράφει πως η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους €240 εκ. στην Ουκρανία, μετοχικό κεφάλαιο σχεδόν 70 εκ. και ένα δίκτυο 44 καταστημάτων σε 14 περιοχές της χώρας, ενώ η θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας, PJSC Marfin Bank διαθέτει 59 καταστήματα.

Το πρακτορείο γράφει πως το ερχόμενο Σάββατο ολοκληρώνεται το περιθώριο 75 ημερών για την υποβολή αγωγών κατά των αποφάσεων για το κούρεμα και ενόψει της προθεσμίας αυτής σύνδεσμοι καταθετών στην Κύπρο αναμένεται να καταθέσουν αγωγές.

Αναφέρεται τέλος ότι εκπρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας στη Λευκωσία απέφυγε να σχολιάσει την όλη εξέλιξη.