Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας

Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας

Κάθε χρόνο, στις 5 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα κατά της Πορνείας.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας (Ιnternational Day of No Prοstitution) καθιερώθηκε το 2002, με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Φιλιππίνες, για την καταπολέμηση της βιομηχανίας του σεξ .

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας, εκτός της πoρνείας, περιλαμβάνει δράσεις κατά της πoρνογραφίας, του τηλεφωνικού σεξ, του κυβερνoσέξ, του τράφικινγκ, του επαγγελματικού στpιπτίζ, του ερωτικoύ μασάζ, του σεξoτουρισμού και των εpωτικών αγγελιών στο διαδίκτυο και τον Τύπο.

Χιλιάδες είναι οι γυναίκες και τα παιδιά που, κάθε χρόνο, αναγκάζονται και εξωθούνται στην πορνεία. Οι περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες, όχι μόνο δεν την επιλέγουν, αλλά προσπαθούν απελπισμένα να την εγκαταλείψουν.

Τα περισσότερα θύματα υπόκεινται σε βιασμό, σωματική κακοποίηση και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πρόκειται για δουλεία, που πλήττει τα θύματα, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, γιατί διαμορφώνει αντιλήψεις εμπορευματοποίησης των ανθρώπινων σχέσεων. Διότι, η γυναίκα, μέσα από το κοινωνικό φαινόμενο της πορνείας και του trafficking, αντιμετωπίζεται ως «πράγμα», το οποίο μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται.

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, αποτελεί τη σύγχρονη και πιο αποκρουστική μορφή του δουλεμπορίου. Η πορνεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επαγγελματική επιλογή, αλλά ως βία ανθρώπου προς άνθρωπο.

Διότι, επιλογή διαθέτει μια γυναίκα, όταν έχει πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες. Όταν όμως οι ευκαιρίες δεν είναι στη διάθεση της, τότε δε μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια απόφαση. Έτσι, η πορνεία δεν είναι παρά ένα σύστημα, ένα μέρος μιας επικερδούς επιχείρησης, τροφοδοτούμενης από τη ζήτηση για γυναικεία σώματα.

Η χρήση των υπηρεσιών πορνείας από τους άντρες πελάτες, ισοδυναμεί με συνέργεια σε ένα έγκλημα, που μάλιστα συντελείται με την ανοχή της κοινωνίας μας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το πρόβλημα της πορνείας και του trafficking συνδέονται με την κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, με τις σχέσεις των δύο φύλων και με την κρίση στις σεξουαλικές σχέσεις.