Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Κάθε χρόνο, η 21η Μαρτίου γιορτάζεται ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε τη μέρα αυτή το 1966, λόγω ενός τραγικού συμβάντος που είχε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη στις 21 Μαρτίου το 1960.

Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε κατά διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Sharpeville, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, τους οποίους το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας είχε επιβάλει στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ευτυχώς το Απαρτχάιντ καταργήθηκε στη Νότιο Αφρική και οι ρατσιστικοί νόμοι και πρακτικές έπαψαν να ισχύουν σε πολλές χώρες. Μέσω της Διεθνούς Σύμβασης για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων, ισχύει ένα καθολικό πλαίσιο για καταπολέμηση του ρατσισμού. Αν και η Σύμβαση έχει επικυρωθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, δυστυχώς κάποιοι συνάνθρωποί μας εξακολουθούν να υφίστανται την αδικία και το στίγμα των φυλετικών διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας. Ως αποτέλεσμα, εμποδίζεται η πρόοδος εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο και καταπατούνται οι βασικές αρχές της ισότητας. Γι’ αυτό, ο αγώνας κατά του ρατσισμού βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας 2021 είναι «Η νεολαία καταπολεμά τον ρατσισμό», που στοχεύει στην υιοθέτηση κουλτούρας ανεκτικότητας, ισότητας και μη διάκρισης, καλώντας όλους μας να αντισταθούμε σε φυλετικές προκαταλήψεις και μισαλλόδοξες συμπεριφορές. Το 2020, η νεολαία συμμετείχε μαζικά στις πορείες «Black Lives Matter», οι οποίες προσέλκυσαν εκατομμύρια διαδηλωτές παγκοσμίως. Οι αγανακτισμένοι νέοι, κυρίως έφηβοι και εικοσάρηδες, συσπειρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλετικής αδικίας. Κινητοποίησαν τους συνομήλικους τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενθαρρύνοντάς τους να μιλούν ανοικτά και να υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων για ίσα δικαιώματα.

Η ημέρα αυτή αποτελεί μέρα επαγρύπνησης για κοινωνική αλληλεγγύη και πρόσκληση για κοινωνική δράση. Πρέπει να γίνει καθημερινή μας συνείδηση πως είμαστε μεν όλοι διαφορετικοί, αλλά την ίδια ώρα πρέπει και μπορούμε να είμαστε όλοι ίσοι.