Διαχρονική πρακτική της Τουρκίας τα δημοσιεύματα για εδαφικό

Για  «διαχρονική πρακτική της Τουρκίας» και διαρροή παραπλανητικών πληροφοριών, κάνει λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης  αναφερόμενος στο  σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλλιέτ για το εδαφικό.

Παράλληλα αποδίδει το δημοσίευμα σε σκοπιμότητες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην προσπάθεια τους να εξέλθουν από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται.

Η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ο κ. Χριστοδυλίδης, δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Άγκυρα σε ένα τέτοιο «παιχνίδι» που μοναδικό στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό από τις προκλητικές ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία εντυπώσεων.

«Η διαρροή παραπλανητικών πληροφοριών αποτελεί διαχρονική πρακτική της Τουρκίας, η οποία επιδίδεται για άλλη μια φορά στην πρακτική μέσω του σημερινού δημοσιεύματος στον τουρκικό Τύπο αναφορικά με προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του εδαφικού» σημειώνει στη δήλωση του ο Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι «τα δημοσιεύματα είναι προφανές ότι εξυπηρετούν σκοπιμότητες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην προσπάθεια τους να εξέλθουν από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται, λόγω των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Άγκυρας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων παραπλανητικών πληροφοριών, υπενθυμίζοντας στο πλαίσιο αυτό πως μόλις την περασμένη βδομάδα, η ίδια η τουρκική εφημερίδα, η οποία προβάλλει σήμερα το εν λόγω δημοσίευμα, είχε ισχυριστεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε καταθέσει χάρτη για το εδαφικό.

Υπογραμμίζει παράλληλα πως η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καταθέσει οτιδήποτε πέραν των κριτηρίων βάσει των οποίων πρέπει να επιλυθεί το εδαφικό, όπως είχε και ο ίδιος αναφέρει και στη δήλωση του στις 3 Νοεμβρίου, όταν είπε πως τέτοια κριτήρια, για παράδειγμα, είναι η παραγωγικότητα της γης, οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών, καθώς επίσης και κάποιες περιοχές που έχουν ιδιαίτερη θρησκευτική, πολιτισμική ή ιστορική σημασία για τους Ελληνοκύπριους.

Επαναλαμβάνει τέλος ότι η Κυβέρνηση αναμένει τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από όλους όσοι με δηλώσεις τους ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, να πάρουν το μήνυμα για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, όπως αυτές εκδηλώνονται μέσα από παραπλανητικά δημοσιεύματα.