Διαφωνούμε με το κλείσιμο του Κυπριακού πριν από τη διαπραγμάτευση

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος,  ανέφερε ότι πρέπει να καταστεί σαφές τόσο στον Αλεξάντερ Ντάουνερ, όσο και στην τουρκοκυπριακή πλευρά πως η δική μας πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρεί κάθε φορά που ο Ντερβίς Έρογλου θα αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων,προτείνοντας συνολική αξιολόγηση των εξελίξεων που καταγράφηκαν στο Κυπριακό τις τελευταίες εβδομάδες και χάραξη συγκεκριμένης και συνολικής στρατηγικής για τη συνέχεια.

Σε διάσκεψη Τύπου ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε ακόμα τη θέση του ΔΗΚΟ για τη σύνταξη «ενός σύντομου κοινού ανακοινωθέντος το οποίο να ξεκαθαρίζει τη βάση των διαπραγματεύσεων, χωρίς ουρές, χωρίς εποικοδομητική ασάφεια και χωρίς γκρίζα σημεία».

«Διαφωνούμε με το κλείσιμο του Κυπριακού πριν από τη διαπραγμάτευση» είπε.

«Με δεδομένη την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά και την αντιπαραγωγική και κακόπιστη συμπεριφορά του κ. Ντάουνερ, το ΔΗΚΟ προτείνει να γίνει μια συνολική αξιολόγηση των όσων έχουν μεσολαβήσει τις τελευταίες εβδομάδες και να χαραχτεί συγκεκριμένη και συνολική στρατηγική για τη συνέχεια» ανέφερε ο Πρόεδρος του Κόμματος.

Σημείωσε ακόμα ότι «πρέπει να γίνει σαφές προς τον κ. Ντάουνερ, αλλά και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, πως η δική μας πλευρά δεν πρόκειται να προχωρεί σε νέες υποχωρήσεις κάθε φορά που θα φεύγει ο κ. Έρογλου από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε νέες υποχωρήσεις ειδικά όταν η ευθύνη για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων βαραίνει την άλλη πλευρά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι καταγράφεται μια έλλειψη αξιοπιστίας και ότι προσφέρει κακές υπηρεσίες προς τον ΓΓ των ΗΕ. «Δεν θεωρώ ότι μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να πείσει την ελληνοκυπριακή κοινότητα ότι έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία σε ό,τι αφορά τη δική του διαμεσολάβηση. Επομένως θεωρώ ότι ο ίδιος ΓΓ των ΗΕ θα πρέπει να επανεξετάσει το όλο πλαίσιο προσφοράς υπηρεσιών από τον κ. Ντάουνερ» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Είναι πολύ περισσότερα τα αρνητικά συνεπακόλουθα από τη συμπεριφορά του κ. Ντάουνερ παρά την οποιαδήποτε απομάκρυνσή του» κατέληξε.