Διαφωνία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ σε Κυπριακό και οικονομία-Συμφώνησαν στην ανάγκη για διάλογο

Οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος είχαν σήμερα συζήτηση επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο, με πρώτιστα το Κυπριακό και την οικονομία, διαπιστώνοντας για άλλη μια φορά διαφωνίες στις θέσεις των δυο κομμάτων, αλλά και συμφωνώντας στην ανάγκη για διάλογο, επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συγκλίσεων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε την ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και τη θέση του κόμματός του πως “η στρατηγική του Προέδρου της Δημοκρατίας (στο Κυπριακό) έχει αποτύχει”. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως “σωστά μπήκαμε στις διαπραγματεύσεις και πρέπει να επιδιώξουμε μια σωστή λύση του Κυπριακού με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές”, ενώ για την οικονομία ανέφερε πως “πέραν από δικά μας λάθη πληρώσαμε και λάθη άλλων, ελλείμματα και λανθασμένες αποφάσεις της ΕΕ”, τονίζοντας παράλληλα πως οι πρόσφατες επιτυχίες της εξόδου της Κύπρου στις αγορές δεν πρέπει να μας εφησυχάσουν.

Για το θέμα του εκλογικού νόμου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως το θέμα θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Ο κ. Νεοφύτου από την πλευρά του ανέφερε πως υπήρξε και υπάρχει γενικότερος προβληματισμός και γίνεται ανταλλαγή απόψεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πως “ουδέποτε λέχθηκε πως θα καταπολεμήσουμε την απαξίωση με βάση το εκλογικό μέτρο”.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ και αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του κ. Νεοφύτου στα γραφεία του ΔΗΚΟ μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Νικόλα Παπαδόπουλο.
Οικονομία

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως για την οικονομία επανέλαβε “την έντονη άποψη του ΔΗΚΟ πως χρειάζεται κάποιες λανθασμένες πρόνοιες του μνημονίου να αλλαχτούν”.

Ανέφερε πως με τη σωστή διεκδίκηση και διαπραγμάτευση είναι δυνατόν κάποια ζητήματα να βελτιωθούν προς επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Κυπρίων πολιτών.

Είπε πως προς αυτή την κατεύθυνση το ΔΗΚΟ προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ανέφερε πως το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και τεκμηριωμένα σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που “εμείς κρίνουμε ότι είναι ωφέλιμα για την κοινωνία, το λαό μας αλλά και για τον τόπο μας”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως για την οικονομία έχουν κοινή θέση πως “πρέπει να στηρίξουμε την πορεία σταθεροποίησης της οικονομίας, να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, εκεί που χρειάζεται να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις”.

Ανέφερε πως είναι σεβαστή η άποψη για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου για να σημειώσει πως ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως “πέραν από δικά μας λάθη πληρώσαμε και λάθη άλλων, ελλείμματα και λανθασμένες αποφάσεις της ΕΕ.”

Εφερε ως παράδειγμα το κούρεμα του ελληνικού χρέους που φόρτωσε στους καταθέτες, στους μετόχους και τους κατόχους αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου 4,5 δις ευρώ ζημιά εν μια νυκτί, σημειώνοντας πως “αυτό ήταν άδικο”.

Είπε πως “μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε πως αυτή η ζημιά των 4.5 δις πως ήταν άδικη και εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων στο επίπεδο της Ευρώπης”.

Σημείωσε πως “αυτή τη μάχη πρέπει να συνεχίσουμε να τη δίδουμε έστω και αν κάποιος θα πει ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες επιτυχίας”. Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ακόμη πως οι πρόσφατες επιτυχίες της εξόδου της Κύπρου στις αγορές δεν πρέπει να μας εφησυχάσουν.

Κυπριακό

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως εξέφρασε την άποψη του ΔΗΚΟ ότι “δυστυχώς η στρατηγική του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αποτύχει και μέσα από ένα πνεύμα συλλογικότητας πρέπει να εξετάσουμε τους τρόπους, να βρούμε εκείνους τους τρόπους για να απεγκλωβιστούμε από μια διαδικασία που δυστυχώς φαίνεται ότι μας οδηγεί σε αδιέξοδο”.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ακόμα και σε εκείνα τα ζητήματα στα οποία διαπιστώνονται διαφωνίες “επιδιώκουμε να έχουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας γιατί πιστεύουμε ότι ο διάλογος ουδέποτε έβλαψε, αντίθετα μέσα από το διάλογο ενδεχομένως να καταφέρουμε στο τέλος να βρούμε συγκλίσεις”.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως υπάρχει μια πολύ διαφορετική ανάγνωση για να προσθέσει πως “δεν θεωρούμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του Προέδρου έχει αποτύχει”.

Ανέφερε πως σωστά μπήκαμε στις διαπραγματεύσεις και πρέπει να επιδιώξουμε μια σωστή λύση του Κυπριακού με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές.

Είπε πως κατανοεί τις ανησυχίες και τους πιθανούς κινδύνους αλλά “πρέπει να προσπαθήσουμε” και “είναι πρόωρο να βγάζουμε οριστικά συμπεράσματα”.

Εσωτερική πολιτική

Για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως “έχουμε μια ιστορία πολιτικής συνεννόησης αλλά και μια βασική αρχή την οποία όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε: δεν μπορεί να είμαστε ταυτόσημοι” σε όλα τα ζητήματα διαφορετικά δεν θα δικαιολογείτο η ύπαρξη διαφορετικών πολιτικών σχημάτων.
Εκλογικός νόμος

Σε ερώτηση για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πρόθεσή του είναι να συζητηθούν οι διάφορες πτυχές του θέματος στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Πρόσθεσε πως “θα πρέπει να μας απασχολήσει η απαξίωση που αυτή τη στιγμή φαίνεται να διακατέχει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού Σώματος”, σημειώνοντας πως για αντιμετωπιστεί αυτή η απαξίωση “θα πρέπει να δώσουμε λύσεις”.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως “κτίστηκε μια εικόνα ότι το θέμα της συζήτησης περί πιθανής εκλογικής μεταρρύθμισης είναι πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ ή του Προέδρου του”, για να προσθέσει πως υπήρξε και υπάρχει γενικότερος προβληματισμός και γίνεται ανταλλαγή απόψεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Είπε πως “ουδέποτε λέχθηκε πως θα καταπολεμήσουμε την απαξίωση με βάση το εκλογικό μέτρο”, για να προσθέσει πως την αξιοπιστία “θα την ξανακερδίσουμε με τις πολιτικές πράξεις και την πολιτική συμπεριφορά” και απτά αποτελέσματα που θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση σε θέματα που αφορούν εκλογικές διαδικασίες, σημειώνοντας πως “δεν είναι δυνατόν μια χώρα όπως η Κύπρος όπου πρέπει να αντιμετωπίσουμε εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα να βρίσκεται σε μια διαρκή ασταμάτητη προεκλογική περίοδο”, αφού έχουμε τέσσερις διαφορετικές πολιτειακές εκλογές σε τέσσερις διαφορετικές ημερομηνίες.

Πρόσθεσε πως στα ενδιάμεσα γίνονται και οι ενδοκομματικές εκλογές σε όλα τα επίπεδα σε όλα τα κόμματα, για να σημειώσει πως “αυτό ζημιώνει τον τόπο μας”, αφού “δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις”.

“Το μεγαλύτερο κόστος είναι οι πολιτικές εκπτώσεις που γίνονται σε όλη αυτή τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου”, ανέφερε, και σημείωσε πως σε όλες τις χώρες γίνεται προσπάθεια σύντμησης εκλογικών διαδικασιών.

Ερωτηθείς αν αυτή η συνάντηση γίνεται σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στο Προεδρικό και το ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί προηγουμένως, αλλά είχε αναβληθεί, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε ο ίδιος.