Διαφθορά σε βουλευτές και δικαστικούς στη Σλοβενία διαπιστώνει η GRECO

Με έκθεση της για την Σλοβενία, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), διαπιστώνει ότι απομένουν πολλά να γίνουν, για να υπάρξει  αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς στους κύκλους των βουλευτών, των δικαστών και των εισαγγελέων στη χώρα.
Πρέπει να υπάρξει ένα σύνολο κανόνων έντιμης συμπεριφοράς, που θα συνοδεύεται και από έναν μηχανισμό επιβολής κυρώσεων για παράβαση καθήκοντος, σε βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς που αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε περιπτώσεις διαφθοράς, τονίζεται στην έκθεση.
Η GRECO καλεί τις αρχές της Σλοβενίας να ενισχύσουν το ρόλο των διοικητικών οργάνων της δικαστικής εξουσίας που εποπτεύουν τις δραστηριότητες δικαστών και εισαγγελέων ενώ, εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι, το καθήκον της απόδοσης ευθυνών σε επίορκους δικαστικούς λειτουργούς μετατέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Στην έκθεση της η Επιτροπή υποβάλλει 19 συστάσεις στην Σλοβενία, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διαφθοράς, την εφαρμογή των οποίων θα εξετάσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.