Διαπραγματεύσεις για ”δίχτυ” ασφαλείας στις αγορές

Η Αθήνα συζητά για ένα «δίχτυ» ασφαλείας από τις Βρυξέλλες αφού οι αγορές έδειξαν… τα «δόντια» τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρόγραμμα προληπτικής στήριξης που τέθηκε στο τραπέζι θα έχει διάρκεια ενός έτους και θα τελεί υπό την εποπτεία των Βρυξελλών. Το ΔΝΤ θα αναλάβει πλέον ρόλο τεχνικού συμβούλου, ενώ κάθε χρόνο θα υπάρχουν δύο αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα χρήματα για το πρόγραμμα θα βρεθούν από τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά από τα τεστ αντοχής των τραπεζών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν μόλις 1 δισ. ευρώ.

Το θέμα είναι ότι προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα θα τεθούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες και ο στόχος της ελληνικής πλευράς θα είναι να παρουσιάζει δημοσιονομικά πλεονάσματα και όχι ελλείμματα.

Η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση μίας ώρας που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συζήτησε την προληπτική στήριξη, την οποία αναμένεται να παρέχουν οι Βρυξέλλες, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.

Μετά το Βερολίνο ο πρωθυπουργός και στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ρητά στην έξοδο από το Μνημόνιο. Κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση «διαπραγματεύεται μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα».

Όσον αφορά στις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία καλεί την κυβέρνηση να μην υπογράψει τίποτα που να δεσμεύει τη χώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν θα χρειαστεί το πρόγραμμα την υπογραφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.