Γιατρός είναι το πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Νέα Υόρκη

Ένας γιατρός στη Νέα Υόρκη διαγνώστηκε θετικός στον θανατηφόρο ιό Έμπολα. Ο συγκεκριμμ

Πρόκειται για έναν γιατρό ο οποίος στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα βρέθηκε πρόσφατα στη Γουινέα και είναι θετικός στον θανατηφόρο ιό Έμπολα.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο ανέφερε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου ότι ο δρ Γρεγκ Σπένσερ που βρέθηκε θετικός στον ιό Έμπολα είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του αιμορραγικού πυρετού στη μεγαλύτερη αμερικανική πόλη.

Παρά την έντονη ανησυχία που επικρατεί οι αρχές της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι ο δρ Σπένσερ έχει έρθει σε επαφή με “ελάχιστους ανθρώπους” μετά την επιστροφή του απο τη Γουινέα στις 17 Οκτωβρίου και την άφιξή του στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα ήρθε σε επαφή συνολικά με τέσσερις ανθρώπους.

Με τρεις φίλους του οι οποίοι έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα και με έναν οδηγό ταξί ο οποίος δεν έχει δυνητικό κίνδυνο από τον ιό. Η επίτροπος των υπηρεσιών Υγείας της Νέας Υόρκης εξήγησε ότι οι δύο φίλοι και η μνηστή του έχουν τεθεί σε καραντίνα και συγκεκριμένα η μνηστή του βρίσκεται στο νοσοκομείο Μπέλβιου, όπου νοσηλεύεται σε απομόνωση και ο Σπένσερ. Το διαμέρισμα του Σπένσερ στη συνοικία Χάρλεμ του Μανχάταν έχει αποκλεισθεί, δήλωσε η επίτροπος.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο γιατρός όταν έφτασε στις 17 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι πέρασε από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής χωρίς όμως να φανεί κάτι. Ο γιατρός “πέρασε από πολλαπλά επίπεδα ελέγχου και δεν είχε πυρετό ούτε άλλα συμπτώματα ασθένειας”, αναφέρουν τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο Ασθενειών (CDC).