Διακήρυξη Δημοκρατικού Κόμματος για την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συμπληρώνονται αύριο 54 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το σημαντικότερο ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Αναλογιζόμενοι το βαρύ χρέος προς τους ήρωες και αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που θεμελίωσαν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, τιμούμε την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία τόσο βάναυσα και ανερυθρίαστα κάποιοι επιχείρησαν και επιχειρούν να καταλύσουν.

Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν προασπιζόμενοι τη διαφύλαξη και την ύπαρξη της. Αυτούς που με πόνο και αίμα απάντησαν στην τουρκική ανταρσία του ’63 – ’64, αυτούς που αντιστάθηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Τιμούμε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πρωτοστάτησε στους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία της Κύπρου.

Η ιστορική αυτή επέτειος, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να αναλογιστούμε τα λάθη μας, την καλύτερη ευκαιρία να αναμετρηθούμε εντίμως με την ιστορία. Την καλύτερη ευκαιρία για ανανέωση του όρκου μας για μια πατρίδα ελεύθερη, για μια Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς την τουρκική κατοχή.

Να περάσουμε το μήνυμα ότι “η σημαία της υπόστασης και του κύρους της δεν υπεστάλη”, δεν “εκλείπει” αλλά παραμένει υπαρκτή!

Δεν είναι αργά. Είναι ακόμη ώρα να ορθώσουμε επιτέλους ανάστημα σε όσους ακόμα και σήμερα επιβουλεύονται την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η διαφύλαξη της και η επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού, αποτελούν ιστορική ευθύνη και χρέος. Οι μέχρι σήμερα αγώνες των Ελλήνων της Κύπρου δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε χαμένοι στο βωμό των ευσεβοποθισμών ή της εθνικής πλειοδοσίας.

Η κατοχή, η συνεχής προσπάθεια της Τουρκίας για υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οικονομική χρεοκοπία δεν πρέπει να μας λυγίσουν. Και δεν θα μας λυγίσουν.