Διαγράφηκε η αναφορά σε συμφωνία για το Φυσικό Αέριο με την τρόικα

Η Κύπρος πρέπει να μπορεί να προχωρήσει αυτόνομα με την κατασκευή υποδομών, όπως το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.

Η δήλωση ανήκει στον  Υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη , στο περιθώριο της εκδήλωσης της Ελληνικής Πρεσβείας για οικονομική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας, όταν ρωτήθηκε για το φυσικό αέριο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.«Διαγράψαμε ακριβώς την αναφορά σε συμφωνία, δηλαδή είναι θέμα ενημέρωσης και αναφέρομαι στο νομοθετικό πλαίσιο… θα πρέπει να ενημερώνουμε και να υπάρχει μια διαβούλευση αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία, εμείς ενημερώνουμε και προχωρούμε και αναφέρομαι σε ό,τι αφορά τον όλο σχεδιασμό”.

Σε ερώτηση αν θα υπάρχει έλεγχος των εσόδων αλλά και των εξόδων από την τρόικα, ο υπουργός απάντησε ότι πρώτα απ ΄ όλα μιλούμε για κοιτάσματα που είναι μελλοντικά έσοδα.”Ακούω διάφορες προτάσεις και σκέψεις αλλά δεν ήρθε καμία πρόταση στο γραφείο μου που να δίνει ιδέες πώς από σήμερα μπορούν να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα. Δεν ήταν σωστό το αρμόδιο Υπουργείο να έχει κάποια πρόταση μπροστά του;”, διερωτήθηκε.

Για να μπορούν τα κοιτάσματα να αξιοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο είτε ως ομόλογα ακόμα και να τα πωλήσεις, πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθούν.

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε γα την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού… “ήταν και δική μου επιμονή ότι έπρεπε να ήταν σαφής η πρόνοια ότι η Κύπρος προχωρά στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Δεν είναι τυχαίο αυτό που είπα, ότι η σύσταση της Κρατικής Εταιρείας ήταν αναγκαία για να μην πω ότι αυτό έπρεπε να γίνει ακόμη και από πριν”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Συλικιώτης είπε πως αυτή την περίοδο συζητούμε με τη Noble πώς θα αξιοποιήσει τα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12, σημειώνοντας πως για να μπορεί όμως να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Noble απαραίτητο στοιχείο είναι να καταλήξεις και πώς θα προχωρήσεις στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο από τη Noble και αναμένεται ότι στα μέσα του 2013 θα υπάρχει αξιολόγηση για να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των κοιτασμάτων και πώς τα αξιοποιούμε.