Διαβάστε τον Κώδικα Δεοντολογίας που υπέγραψαν οι υπουργοί

Η ορθή λειτουργία μιας δημοκρατίας βασίζεται στην ύπαρξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Κυβέρνησης. Η  εμπιστοσύνη αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με τη νομιμοποίηση που παρέχει η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Οικοδομείται ανάλογα με τις δράσεις της Κυβέρνησης και την υποδειγματική συμπεριφορά των μελών της.

  • Τα μέλη της Κυβέρνησης δεσμεύονται να εγκύψουν στα προβλήματα των πολιτών, χωρίς διακρίσεις, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους. Υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι η διαφάνεια, ο απόλυτος σεβασμός στον πολίτη και η αξιοκρατική λειτουργία του κράτους.
  • Τα μέλη της Κυβέρνησης υπηρετούν το γενικό συμφέρον. Οφείλουν, όχι μόνο να ενεργούν με απόλυτη αμεροληψία, αλλά και να αποτρέπουν κάθε υποψία προσωπικού συμφέροντος. Γι’ αυτό, κατά την ανάληψη και την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους, συμπληρώνουν και υπογράφουν δήλωση συμφερόντων (περιουσιακά στοιχεία κ.ά.) η οποία και δημοσιεύεται.
  • Τα μέλη της Κυβέρνησης δεν αποδέχονται τυχόν προσκλήσεις για προσωπική φιλοξενία η οποία προέρχεται από ξένη Κυβέρνηση ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με το Υπουργείο τους. Επιστρέφουν στο κράτος, είτε αμέσως είτε με τη λήξη της θητείας τους, δώρα των οποίων η αξία υπερβαίνει τα €150.
  • Απέχουν εντελώς από την όποια παρέμβαση που μπορεί να εκληφθεί ως εύνοια ή προνομιακή μεταχείριση προς οποιονδήποτε.
  • Τα  μέλη της Κυβέρνησης αφιερώνουν όλο τους τον χρόνο στην άσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων. Συνεπώς, οφείλουν να παραιτούνται από τις θέσεις που ενδεχομένως να κατέχουν σε οργανισμούς ακόμη και μη κερδοσκοπικούς.
  • Τα μέσα που τίθενται στη διάθεση των Υπουργών προορίζονται αποκλειστικά για υποβοήθηση της εκτέλεσης της αποστολής τους.
  • Οι Υπουργοί οφείλουν να διατηρούν συνεχή επαφή με το σύνολο των θεσμικών εταίρων του Υπουργείου τους. Να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων με βασικό γνώμονα την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και των θεσμικών αλλαγών για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, για τα οποία έχουμε δεσμευθεί έναντι του κυπριακού λαού.

Οποιοσδήποτε εκ των αξιωματούχων παραβεί τη Χάρτα Δεοντολογίας οφείλει όπως υποβάλει αμέσως την παραίτησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.