Διάταγμα πενθήμερης κράτησης για τον 3ο γιατρό Δάφνη Αριστοδήμου

Χρηματισμός γιατρών: Συνελήφθη ο 3ος εμπλεκόμενος γιατρός

Διάταγμα πενθήμερης κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας Δάφνη Αριστοδήμου.

Ο κ. Αριστοδήμου συνελήφθη αναφορικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας για καταδολίευση, κατάχρησης εξουσίας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και δεκασμού δημόσιου λειτουργού.

Για την υπόθεση αναμένεται να ληφθούν άλλες 50 καταθέσεις από το επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον του Αριστοδήμου, καθώς και από ασθενείς που έλαβαν χορηγίες στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας.

Επιπλέον, αναμένεται όπως πραγματοποιηθεί έρευνα στην οικία, στα υποστατικά και τα οχήματα του υπόπτου, ενώ αναζητούνται και άλλα τεκμήρια τα οποία δεν έχουν ανεβρεθεί.

Σύμφωνα με την αίτηση που καταχωρήθηκε στο δικαστήριο για προσωποκράτηση του Αριστοδήμου, οι Διευθυντές συγκεκριμένου Ακουολογικού Κέντρου στη Λευκωσία κατήγγειλαν ότι από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι σήμερα οι τρεις ύποπτοι για την υπόθεση έλαβαν μίζες της τάξης των 143 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Όπως αναφέρεται στην αίτηση, το κράτος παρέχει επιχορηγήσεις μέσω διαφόρων προγραμμάτων στα πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Συγκεκριμένα, στους εκ γενετής κωφούς παρέχεται χορηγία κάθε 4 χρόνια ύψους 2.730 ευρώ και για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών 170 ευρώ, για κάθε 4 χρόνια.

Για την τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων το κράτος παρέχει χορηγία ύψους 23 χιλιάδων ευρώ το εμφύτευμα και οι δικαιούχου για να δικαιούνται επιχορήγηση πρέπει να έχουν την έγκριση κυβερνητικού Ωτορινολαρυγγολόγου, αλλά και του Διευθυντή των Ωτορινολαρυγγολόγων.

Από περαιτέρω μαρτυρία που προέκυψε διαπιστώθηκε ότι για την εξυπηρέτηση των πελατών του συγκεκριμένου Κέντρου, οι τρεις ύποπτοι απαιτούσαν την προμήθεια τους (μίζα), για την έγκριση που έδιδαν, ώστε να παραχωρηθεί η κρατική χορηγία.

Επιπρόσθετα, αν έστελναν πελάτη οι ίδιοι στο Κέντρο για τοποθέτηση ακουστικών απαιτούσαν και έπαιρναν ποσοστό, το οποίο αντιστοιχούσε στο 20 – 30% της τιμής πώλησης του ακουστικού.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του στο νοσοκομείο, ο ύποπτος άρχισε να τηλεφωνά στον Διευθυντή της Ιδιωτικής κλινικής και να τον επισκέπτεται, ζητώντας του να πληρώνει μίζες για να εγκρίνει με την υπογραφή του τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα βαρηκοΐας να τύχουν θεραπεία στο κέντρο του.

Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί – ωτορινολαρυγγολόγοι απαιτούσαν το ποσό των 300 ευρώ για την τοποθέτηση ακουστικών στα άτομα με εκ γενετής προβλήματα, το ποσό των 85 ευρώ για κάθε συνταξιούχο και το ποσό των 2.000 ευρώ για τοποθέτηση εμφυτεύματος.

Στα χέρια των ανακριτών βρίσκονται ήδη τα έγγραφα από το λογιστήριο του Κέντρου, στα οποία καταγράφονται οι ημερομηνίες και τα ποσά τα οποία δόθηκαν στο Διευθυντή του Νοσοκομείου Λευκωσίας από το 2008 μέχρι σήμερα, ποσό το οποίο αγγίζει τις 128 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λάρνακας, φέρεται να έλαβε ως μίζες το ποσό των 2.685 ευρώ, ενώ ο τρίτος γιατρός φαίνεται να έλαβε από το 2010 μέχρι το 2014 το ποσό των 13 χιλιάδων ευρώ.