Διάγγελμα Χριστόφια για την επέτειο της Ανεξαρτησίας

“Η ανεξαρτησία της Κύπρου αποτελεί την πιο σημαντική κατάκτηση του λαού της, καθώς δημιούργησε μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη και πρόοδο” δήλωσε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σε διάγγελμά του για τη σημερινή 52η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι “ο Κυπριακός λαός με σκληρή δουλειά πέτυχε πολλά στα χρόνια της ανεξαρτησίας και η κατάσταση της κατοχής και της διαίρεσης, στην οποία βρίσκεται η Κύπρος από το 1974, απειλεί τις κατακτήσεις του λαού και υποχρεώνει σε περίσκεψη, προβληματισμό και εγρήγορση”.
Στο οξύ ζήτημα της  διχοτόμηση υποστήριξε πως δεν μπορεί να διασφαλίσει μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια για τον τόπο, τονίζοντας ότι “η Τουρκία εκμεταλλεύεται την παρέλευση του χρόνου για να ενισχύει τα κατοχικά τετελεσμένα επί του εδάφους”.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας αφησε αιχθές κατά της τουρκίας λέγοντας ότι η αδυναμία «να καταλήξουμε σε λύση, οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να συνεργαστούν για μια τέτοια λύση».
Επιπλέον τόνισε ότι η απόρριψη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, διευκολύνει την Τουρκία να απεγκλωβιστεί από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να προωθήσει επίσημα πλέον το στόχο της διχοτόμησης.

Σχετικα με την προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης, ο  πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτή δημιούργησε νέα δεδομένα για την Κύπρο, τα οποία με ψηλό αίσθημα ευθύνης, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει.
Πρόσθεσε ότι η αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την τρόικα επιβάλλει τη διαμόρφωση ενός συνολικού πακέτου μέτρων, το οποίο να είναι τεκμηριωμένο και κοστολογημένο και  ότι η επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι,  οι όποιες επιπτώσεις από τα μέτρα, να επιμερισθούν ισορροπημένα και ορθολογικά.