ΔΗ.ΠΑ: Επιβάλλεται να δημιουργήσουμε συνθήκες εθνικής ενότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων

Σχολιασμός της δημοσιογραφικής διάσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την Δημοκρατική Παράταξη

Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την χθεσινoβραδινή δημοσιογραφική διάσκεψη του ΠτΔ.

Τα όσα ανέφερε ο ΠτΔ είναι σημαντικά δεδομένου οτι καθιστούν σαφή την βούληση του να εξευρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θεωρεί πως η παρούσα κατάσταση, η συνέχιση, δηλαδή, του status quoδεν μπορεί να συνεχίσει και σίγουρα δεν λειτουργεί προς όφελος της πλευράς μας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν φοβάται τον διάλογο ούτε να συζητήσει προτάσεις ή ιδέες που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην άρση του σημερινού αδιεξόδου, φτάνει, φυσικά με αυτές τις προτάσεις να διασφαλίζεται η μία και μόνη κυριαρχία, η μία διεθνή προσωπικότητα και η μία ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαιρετίζουμε τη θέση όπως έχει εκφραστεί από τον ΠτΔ για λύση ΔΔΟ και την επιδίωξη λύσης βιώσιμης και λειτουργικής, στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών της ΕΕ και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών.

Η επιδιωκόμενη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα της λύσης δεν μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την αποκέντρωση των εξουσιών. Με την έννοια του ότι με την αποκέντρωση εξουσιών δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα προκύψουν ζητήματα δυσλειτουργικότητας στο μέλλον.

Προς τούτο είναι εκτίμηση μας πως επιβάλλεται πλέον να γίνει μία εις βάθος ουσιαστική και ρεαλιστική εκτίμηση των δεδομένων και χάραξη πορείας που θα αποτρέπει την εφαρμογή από την Άγκυρα σχεδίων που θα οδηγούν στην κατ’ουσία πλήρη ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Ταυτόχρονα επιβάλλεται ο καθορισμός των ορίων σε κάθε διαπραγματευτικό κεφάλαιο ξεχωριστά αλλά και συνολικά στα οποία θα μπορούσε να καταλήξει η πλευρά μας προκειμένου να επιτευχθεί λύση εντός των παραμέτρων των ΗΕ. Η απουσία αυτών των ορίων έχει οδηγήσει ιστορικά σε ζημιογόνες παραχωρήσεις εκ μέρους της πλευράς μας τόσο κατά την διαπραγμάτευση επιμέρους κεφαλαίων όσο και επί σημαντικότερων θεμάτων αρχής (χάριν της επίτευξης «προόδου» είτε για αποφυγή «ναυαγίου» της εκάστοτε διαδικασίας) που αθροιστικά μας οδηγούν σε ένα σαφέστατα ετεροβαρές αποτέλεσμα εις βάρος της Ε/Κ πλευράς.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο και τον λαό μας, επιβάλλεται να δημιουργήσουμε συνθήκες εθνικής ενότητας, εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.