ΔΗ.ΠΑ: Απαιτείται ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική

ΔΗ.ΠΑ: Απαιτείται ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική

Η πρόσφατη δολοφονία αλλοδαπού στο κέντρο της Λευκωσίας, καθώς και η απόπειρα δολοφονίας μετανάστη από την Συρία πριν από λίγους μήνες, προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανασφάλεια στους κύπριους πολίτες.

Το φαινόμενο έχει λάβει ιδιαίτερη έκταση τις τελευταίες δύο περίπου δεκαετίες, με περιοχές του κέντρου της Λευκωσίας, αλλά και άλλες περιοχές της Κύπρου, να έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε γκέτο, όπου κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες μοιραία μετακινούνται σε αυτές τις περιοχές με αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο παραβατικότητας, κοινωνικού αποκλεισμού και περαιτέρω υποβάθμισης των περιοχών αυτών.

Το θέμα της μετανάστευσης δεν είναι απλό. Δεν αρκεί να υπάρχει αποτελεσματική κι επαρκής αστυνόμευση. Θα πρέπει, παράλληλα να υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου και άμεσης διαχείρισης των αιτητών ασύλου, οι σωστοί μηχανισμοί κοινωνικής ενσωμάτωσης όσων νόμιμα διαμένουν στην Κύπρο και επιπρόσθετα να υπάρχουν αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας.

Απαιτείται ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πολυσύνθετο αυτό πρόβλημα, που μέρα με την μέρα μετατρέπεται σε μάστιγα.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει τις ολοένα αυξανόμενες ροές μεταναστών. Είναι, λοιπόν μονόδρομος η επιτάχυνση των διαδικασιών με την ΕΕ και η απαίτηση διάθεσης απ’ αυτήν όλων των αναγκαίων πόρων, αλλά και εργαλείων που θα βοηθήσουν στη διαχείριση ενός καθαρά ανθρωπιστικού προβλήματος που την ίδια ώρα ενέχει πτυχές που επηρεάζουν την κοινωνική συνοχή, την οικονομία και την ασφάλεια των πολιτών.