ΔΗΣΥ: Όταν ακούμε το ΑΚΕΛ να μιλά για “μετάλλαξη”, σημαίνει κάνει προεκλογικό

Δελτίο τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, απάντηση στο ΑΚΕΛ

Οι βαριές κατηγορίες που εξαπέλυσε χτες ο γ.γ. του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι “θέτει τις επόμενες εκλογές και το προσωπικό του ενδιαφέρον πάνω από το συμφέρον των επόμενων γενιών”, δεν ευσταθούν με κανένα τρόπο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις και είναι προσηλωμένος στην προσπάθεια αναζήτησης μιας αποδεκτής συμφωνίας μέσα από διάλογο.

Ωστόσο, όπως παρατήρησε σήμερα σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κανένας δεν πρέπει να παραβλέπει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης που μας λέει τώρα ότι υπάρχει πίεση και ο χρόνος εξαντλείται, ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις, με κάποιο ασήμαντο πρόσχημα, για δυο μήνες. Μήπως ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δεν αντιλαμβάνεται ότι και η Τουρκία την ίδια ώρα που εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για λύση προχωρά σε προκλήσεις με το “Μπαρμπαρός”;

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος επιμένει και όλοι μαζί του αναμένουμε να δούμε τις θέσεις που θα καταθέσει η τουρκική πλευρά στις επόμενες συναντήσεις. Και εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη συμμεριζόμενοι την προσέγγιση ότι μόνο με το διάλογο μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό. Δεν μπορεί όμως να παραμένει απαρατήρητο ούτε και αναπάντητο το ότι την ώρα που αναμένουμε από την τουρκική πλευρά πολιτική βούληση για λύση, εκείνο που βλέπουμε είναι προκλήσεις.

Όπως δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς απάντηση ο ισχυρισμός του ΑΚΕΛ ότι “χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος”, γιατί δήθεν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθούσε “συμβουλές κάποιων κομμάτων”. Ξεχνά άραγε το ΑΚΕΛ ότι η χώρα που παρέλαβε με την εκλογή του ο Νίκος Αναστασιάδης, πάλευε με την πτώχευση, στα όρια της ανυποληψίας, όπως την άφησε η διακυβέρνηση τους; Κάνει πως δεν ξέρει ότι ο βασικός λόγος που δεν μπορούσε τότε να διαπραγματευτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν γιατί προείχε ως απόλυτη προτεραιότητα η επιβίωση αυτού του κράτους;

Ένα όμως είναι σίγουρο· όταν το ΑΚΕΛ αρχίζει να μιλά για “μετάλλαξη”, όπως έκανε χτες ο Άντρος Κυπριανού, τότε δείχνει ότι έχει μπει σε προεκλογικό.

Ευχής έργο θα ήταν ο προεκλογικός να μη γίνει πάνω στο Κυπριακό, την ώρα που διεξάγονται διαπραγματεύσεις και που, πράγματι, όπως σημείωσε σήμερα και ο πρόεδρος του κόμματός μας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός συμμερίζεται την ανησυχία ότι η διατήρηση του “status quo” κρύβει κινδύνους για την κατεχόμενη πατρίδα μας.