ΔΗΣΥ: Το ΑΚΕΛ και το ισχυρό υπόβαθρο στο οποίο όλοι πρέπει να επικεντρωθούμε

Σε γραπτή ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τονίζει την ικανοποίηση του για την παραδοχή του ΑΚΕΛ, σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού και το πλαισιο Γκουτέρες:

“Σημειώνουμε με ικανοποίηση την παραδοχή από πλευράς ΑΚΕΛ ότι το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί “ισχυρό υπόβαθρο να συνεχίσουμε την προσπάθεια” επίλυσης του κυπριακού, όπως συγκεκριμένα αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Γ. Γεωργίου.

Είναι ωστόσο τουλάχιστον οξύμωρο από την μια το ΑΚΕΛ να αναγνωρίζει ότι το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί ισχυρό υπόβαθρο για τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού και από την άλλη να κατηγορεί αυτόν που προκάλεσε τη δημιουργία του πλαισίου Γκουτέρες για δήθεν μη επαρκή προετοιμασία και για δήθεν μη ευελιξία.

Αλήθεια, πώς είναι αυτό δυνατόν; Πώς είναι δυνατόν από την μια το ΑΚΕΛ να αναγνωρίζει ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του Νίκου Αναστασιάδη αποτελεί “ισχυρό υπόβαθρο” για συνέχιση των συνομιλιών και από την άλλη το ΑΚΕΛ να κατηγορεί τον Αναστασιάδη ότι δήθεν δεν εργάστηκε με ειλικρινείς προθέσεις;

Τι εννοεί το ΑΚΕΛ ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν διένυσε το τελευταίο χιλιόμετρο προς την λύση; Μήπως το ΑΚΕΛ θεωρεί πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα έπρεπε να είχε αποδεχτεί μόνιμη τουρκική στρατιωτική βάση στην Κύπρο, μόνιμη παραμονή τουρκικού στρατού και τουρκικές εγγυήσεις;

Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρες. Λύση χωρίς Εγγυήσεις, χωρίς κατοχικό στρατό που θα επιτρέπει στην Κύπρο να είναι ένα κανονικό και φυσιολογικό κράτος -όπως είπε και ο γγ του ΟΗΕ- με πλήρη σεβασμό στις Ευρωπαικές Αρχές και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ως προς την παρελθοντολογία που χρησιμοποιεί το ΑΚΕΛ δεν χρειάζεται να λεχθούν πολλά. Σημειώνουμε μόνο πως το ΑΚΕΛ επιλεκτικά αποφεύγει να μην θυμάται τις μάχες που έδωσε τόσο το 1978 όσο και μετέπειτα για να “τσιμεντώσει το Ναι”.

Συνεπώς καλά θα ήταν, να αποφεύγει τα “μαθήματα λύσης” προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό και προς τον ΠτΔ”.