ΔΗΣΥ: Συνάντηση Μπάιντεν με ‘Ερογλου δεν σημαίνει αναβάθμιση των κατεχομένων

Ο  Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη συνάντηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τ/κ ηγέτη είπε ότι αυτό δεν σημαίνει αναβάθμιση των κατεχομένων,  αναφέροντας επίσης πως αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε κανένας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συναντάται με τον Τ/κ ηγέτη.

Ο κ. Νεοφύτου, μίλησε επίσης για τη σημασία που αποκτούν τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ για την Ευρώπη λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

httpv://www.youtube.com/watch?v=UI6Mpeny1qc&feature=youtu.be

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΔΗΣΥ και απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο είναι πιθανόν να έχει στο πρόγραμμά της και συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, προσθέτοντας πως η συνάντηση του οποιουδήποτε ξένου αξιωματούχου με τον ηγέτη των Τ/κ δεν συνιστά οποιαδήποτε αναβάθμιση των κατεχομένων. “Εάν αυτό εμπερίκλειε κινδύνους δεν έπρεπε ποτέ κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συναντηθεί με οποιονδήποτε Τ/κ ηγέτη”, είπε.

Ωστόσο, ανέφερε, πως στην οποιαδήποτε συνάντηση δεν πρέπει να υπάρξουν οποιαδήποτε σύμβολα που να παραπέμπουν στο ψευδοκράτος. “Αυτό θα είναι μια απαράδεκτη ενέργεια την οποία δεν πρόκειται ο ΔΗΣΥ να δεχτεί”, είπε, και ξεκαθάρισε πως άλλο είναι ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας και άλλοι οι συμβολισμοί που παραπέμπουν στην ύπαρξη ψευδοκράτους.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να αναμένουμε εξαγγελίες κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, είπε αρχικά πως δεν είναι εκπρόσωπος του State Department για να γνωρίζει. Στη συνέχεια, αφού χαιρέτισε την απόφαση για την επίσκεψη, ανέφερε πως για δεκαετίες η πολιτική ηγεσία ζητούσε την ενεργότερη συμμετοχή του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό, με τις ΗΠΑ να είναι από τις λίγες που μπορούν να εξασκήσουν επιρροή στην Τουρκία για τερματισμό της αδιαλλαξίας.

“Έχουμε το διεθνές ενδιαφέρον, το ενεργότερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, το ενεργότερο ενδιαφέρον της ΕΕ, εμείς διατηρούμε τις άριστες σχέσεις και με τα άλλα μόνιμα μέλη του ΣΑ των ΗΕ. Για εμάς”, συνέχισε, “είναι θετικό το ότι το Κυπριακό μπήκε ως θέμα στις προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας”, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφέρθηκε στο θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας και είπε ότι εδώ στην Κύπρο τσακωνόμαστε για το ποιος θα δείξει πόσο περισσότερο φιλορώσσος είναι. “Η Ρωσία ήταν και παραμένει μια φίλη χώρα και σημαντικός οικονομικός εταίρος”, είπε, προσθέτοντας πως δεν αναμένει κανείς η μικρή Κύπρος να έχει την πολυτέλεια και με άλυτο το Κυπριακό, να προσπαθεί να λύσει μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ρωσίας-ΗΠΑ ή Ρωσίας-Ευρώπης. “Όταν τσακώνονται οι ελέφαντες την πληρώνει το γρασίδι”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως λόγω αυτής της κρίσης τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης είναι στην πρώτη γραμμή, καθώς αναζητεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας. “Αν μπορέσουμε να το συνειδητοποιήσουμε ως ευρωπαϊκή Κύπρος, τα κυπριακά αποθέματα υδρογονανθράκων είναι ευρωπαϊκά. Αυτό πρέπει να διαμηνύσουμε στους Ευρωπαίους”, δήλωσε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος προβλέπει πως τα επόμενα χρόνια θα είναι η πιο σημαντική ευρωπαϊκή χώρα στα θέματα ενέργειας για το σύνολο της ΕΕ, κάλεσε όλους να δουν τη μεγάλη εικόνα, καθώς τα αποθέματα υδρογονανθράκων αποκτούν μεγαλύτερη αξία οικονομική, ενεργειακή και γεωπολιτική και εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος με την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως θα περιμένει την αξιολόγησή της. “Εμείς πιστεύουμε ότι η Κύπρος είναι στη σωστή πορεία, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνουμε με τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα, αλλά πιστεύω τέτοιο θα είναι και το μήνυμα στις 25 Μαΐου, ότι αυτή η κοινωνία είναι αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η Κύπρος πλήρωσε ακριβό τίμημα και εξαιτίας δικών τους λαθών και ελλειμμάτων.

“Γι` αυτό έχει σημασία ποιους Ευρωβουλευτές θα στείλουμε στην Ευρώπη, από τη μια να φέρουν τα καλά της Ευρώπης στην Κύπρο, και από την άλλη με αξιοπιστία να δώσουν τις μάχες για να έχουμε μια Ευρώπη δίκαιη και αλληλέγγυα προς την Κύπρο”, κατέληξε.