ΔΗΣΥ: Συγχαρητήρια στη κ. Γιωρκάτζη – Έκπληξη για τα σχόλια περι Δημητριάδη

Με ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός συγχαίρει την κυρία Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για το διορισμό της ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της εύχεται κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο και τον ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο που αναλαμβάνει.

Θεωρούμε ότι η ευδόκιμη υπηρεσία της ως επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και το κύρος που της αναγνωρίζεται κατά γενική ομολογία, αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας για τη θητεία της στην ηγεσία του κυριότερου χρηματο-οικονομικού θεσμού της χώρας.

Ειδικά σήμερα, μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την οικονομία της Κύπρου και μπροστά στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος και την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης, η Κεντρική Τράπεζα, ως ανεξάρτητη αρχή, έχει πρωτεύοντα ρόλο να παίξει.

Καίρια σημασία έχει και η αποκατάσταση συνθηκών αγαστής συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών της πολιτείας, προκειμένου να εφαρμοστεί με επιτυχία το Πρόγραμμα που έχει συνομολογήσει η χώρας μας με τους διεθνείς δανειστές μας και να οδηγηθούμε ξανά σε μια ακμαία οικονομία και σε ανάπτυξη.

Σχετικά με την παραίτηση και αντικατάσταση του διοικητή

Η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας ήταν μια ανάγκη που εδώ και καιρό είχαν επισημάνει σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Δυσκολευόμαστε όμως να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων, τα οποία ενώ ζητούσαν επίμονα την αντικατάσταση του διοικητή, τώρα δίνουν την εντύπωση ότι έχουν θορυβηθεί με την παραίτησή του.

Θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο να επιχειρείται συσχετισμός ερευνών και χειρισμών από τις εισαγγελικές αρχές με αυτή την εξέλιξη.

Είναι πολύ καλά γνωστό ότι στο πρόσφατο παρελθόν ζήσαμε άσχημες στιγμές ασυνεννοησίας και αντιθέσεων, όχι μόνο μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και των εκλελεγμένων αρχών της χώρας -Κυβέρνησης και Βουλής- αλλά και μεταξύ του διοικητή και του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η εκ των πραγμάτων αναγκαία αλλαγή του διοικητή, μετά την παραίτησή του, προσφέρει την ευκαρία για να αποκατασταθούν σχέσεις συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των αρχών της πολιτείας. Ένα τέτοιο πλαίσιο σχέσεων, με δεδομένο πάντα το καθεστώς ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, είναι νευραλγικής σημασίας για την προσπάθεια ανοικοδόμησης του τραπεζικού συστήματος και, γενικότερα, αναστύλωσης της οικονομίας.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει έναν κεφαλαιώδη ρόλο να παίξει για την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος, τη δημιουργία συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας του και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Τέτοιοι στόχοι έχουν εθνική σημασία για την οικονομία και πρέπει να τίθενται υπεράνω προσώπων.