ΔΗΣΥ: Παγκόσμια ημέρα Νεολάιας

Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Η 12η Αυγούστου έχει οριστεί από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, με στόχο να αναδεικνύει τα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αυξημένη νεανική ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός στον οποίο οδηγεί, η συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, η περιορισμένη συμμετοχή στα κοινά και τον εθελοντισμό, οι διακρίσεις και ο κάθε μορφής ρατσισμός, τα ναρκωτικά και η οικογενειακή βία, αποτελούν μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι της Κύπρου και που εμποδίζουν την παραγωγική τους ενσωμάτωση στην κοινωνία. Προβλήματα που έχουν οξυνθεί από την δεινή οικονομική κατάσταση των τελευταίων χρόνων.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που κρατούν τους νέους στο περιθώριο της κοινωνικής και παραγωγικής δραστηριότητας, αποτελούν βασική μας πολιτική προτεραιότητα. Καμία επίκληση της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την μή ανάληψη αναγκαίων πρωτοβουλιών. Βασική προϋπόθεση όμως, είναι η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων που οδήγησαν την κοινωνία μας στα πρόθυρα κατάρρευσης και τους νέους μας στο περιθώριο.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας. Αναγνωρίζουμε, ωστόσο, ότι μόνο με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης θα αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της νεανικής ανεργίας.

Μακριά από λάθη του παρελθόντος, έχουμε χρέος να συγκρουστούμε με κάθε μικροπολιτική νοοτροπία που προστατεύει το δέντρο, αλλά αγνοεί το δάσος. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ιδιαίτερα της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, η δημιουργία ενός μικρού, ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους, η ορθολογιστική κατανομή των δημόσιων πόρων και η εξειδίκευση, αλλά και η εμπέδωση της χρηστής διοίκησης και της αξιοκρατίας, είναι στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγική και κοινωνική ενσωμάτωση των νέων.

Τα προβλήματα των νέων ανθρώπων δεν γνωρίζουν χρώμα, φύλο ή ιδεολογία. Γι’ αυτό και θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, από όπου και αν αυτή προέρχεται. Ακόμη, επιθυμούμε να απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε νέο και νέα για ενεργό κοινωνική και πολιτική συμμετοχή. Γνωρίζουμε ότι τους έχουμε απογοητεύσει. Η περιθωριοποίηση τους, όμως, απλά ενδυναμώνει όλα όσα τους ενοχλούν. Τους καλούμε λοιπόν, να σταθούν αυστηροί και κριτικοί απέναντι στους πολιτικούς και τις πολιτικές δυνάμεις. Παράλληλα, όμως, τους καλούμε να στηρίξουν ενεργά εκείνες τις πρωτοβουλίες που πιστεύουν ότι κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.