ΔΗΣΥ: Οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ που ψηφίστηκαν, καθιστούν πολύ δύσκολη την παρακολούθηση προσώπων

Γραπτή ανακοίνωση ΔΗΣΥ για τον νόμο των παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

Την Παρασκευή ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Η σημαντικότητα αυτής της νομοθεσίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και για την ασφάλεια του κράτους μας, έγινε από όλους κατανοητή και ήταν στις προτεραιότητες της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, όπου ως Δημοκρατικός Συναγερμός προεδρεύουμε. Η ευαισθησία μας για τις ατομικές ελευθερίες, για την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών είναι δεδομένη και ως εκ τούτου παρά τις ασφαλιστικές δικλίδες που υπήρχαν στο νομοσχέδιο, προσθέσαμε στη συζήτηση που προηγήθηκε στην επιτροπή ακόμη περισσότερες, θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο τ’ ανθρώπινα δικαιώματα των συμπολιτών μας.

Οι τροπολογίες όμως της ΕΔΕΚ που υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και των βουλευτών, καθιστούν δυστυχώς πολύ δύσκολη την παρακολούθηση προσώπων και στην ουσία ξεδοντιάζουν τον νόμο

Η μία τροπολογία, που αγγίζει ίσως και τα όρια της αντί-συνταγματικότητας, αφού με τη γενικότερη απαγόρευση παρακολούθησης των συνομιλιών δικηγόρου – πελάτη, ακόμη και αυτών που εμπεριέχουν στοιχεία για διάπραξη αδικημάτων από τρίτα πρόσωπα, πιθανόν να θέτει τους δικηγόρους σε ευνοϊκότερη μεταχείριση από όλους τους υπόλοιπους πολίτες με μια πρόνοια μάλιστα που επεκτείνεται κατά πολύ της προστασίας που μέχρι σήμερα καλύπτει τους δικηγόρους από το επαγγελματικό τους απόρρητο και που προφανώς θέλουμε να παραμείνει και να προστατεύει το δικηγορικό επάγγελμα.

Με τη δε άλλη τροπολογία, καθιστούν δυστυχώς πολύ δύσκολη τη στοιχειοθέτηση στο δικαστήριο του διατάγματος παρακολούθησης αφού πέραν της «εύλογης υποψίας» που απαιτείτο στο νομοσχέδιο, προστέθηκε με την τροπολογία συσσωρευτικά «και ο σοβαρός λόγος», που δεν είναι καν νομολογημένος όρος και ως εκ τούτου μόνο επιπλοκές θα επιφέρει αλλά και πιθανά παραθυράκια για να διαφεύγουν την καταδίκη εγκληματικά στοιχεία.

Είναι στην ουσία μια τροπολογία που θα αφήσει άνευρο τον συγκεκριμένο νόμο. Παρά την κατανόηση από όλους για την αναγκαιότητα να δώσουμε ως πολιτεία αυτό το εργαλείο στις διωκτικές αρχές της χώρας μας, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο νόμος στη λειτουργία του θα είναι πολύ περιοριστικός και δεν θα δώσει στην αστυνομία το εργαλείο για να μπορέσει να διαλευκάνει τις σοβαρές υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος.