ΔΗΣΥ: Μπορούμε αυτή την 57η επέτειο της Ανεξαρτησίας να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία

Διακήρυξη ΔΗΣΥ, για την 57η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας

Σήμερα είναι η Ημέρα της Ανεξαρτησίας και θα γιορτάσουμε για 57η φορά την απελευθέρωση της Κύπρου από την αγγλική αποικιοκρατία. Γιορτάζουμε την ανεξαρτησία του κέρδισε ο κυπριακός λαός χάρη στον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ για την αυτοδιάθεση και την ένωση με την Ελλάδα. Παρά το ότι ο στόχος του ενωτικού αγώνα δεν επιτεύχθηκε, ο κυπριακός λαός απέκτησε το δικό του ανεξάρτητο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έκτοτε, ένας πολυτάραχος πολιτικός βίος σημαδεύτηκε από ιστορικά λάθη, εξωτερικές παρεμβάσεις, διχόνοια και τελικά προδοσία και έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία που από την πρώτη μέρα της ανακήρυξης της κυπριακής ανεξαρτησίας επιβουλευόταν το κυπριακό κράτος. Έτσι το 1974 η Άγκυρα έκανε εκείνο που δεν μπόρεσε να κάνει το 1964 και επιτέθηκε, εισέβαλε και κατάκτησε μεγάλο μέρος των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντας σε μόνιμο κίνδυνο την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Ωστόσο, ο λαός μας ακόμα και μέσα σε εκείνο τον προδομένο πόλεμο, αγωνίστηκε, έδειξε πατριωτική αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα και με μεγάλες θυσίες κατόρθωσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία και την κρατική οντότητα της Κύπρου.

Παράλληλα όμως και παρά τις περιπέτειες και την τουρκική επιβουλή, ο ανεξάρτητος βίος των Κυπρίων επέτρεψε θαυμαστή πρόοδο σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, καθώς και του πολιτισμού. Ενώ, μέσα από σωστά προσανατολισμένη και μεθοδευμένη στρατηγική, στα χρόνια της εμπνευσμένης διακυβέρνησης του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέγραψε τη μεγαλύτερη επιτυχία της από την Ανεξαρτησία και μετά και αξιώθηκε να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έμελλε όμως για ακόμα μια φορά, στην περίοδο 2011-2013 η χώρα και η ανεξαρτησία της να κινδυνεύσουν και πάλι. Αυτή τη φορά απειλήθηκε η οικονομική ανεξαρτησία και η ίδια η υπόληψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο λαός μας έζησε μια πραγματική καταστροφή.

Ωστόσο, από το 2013 η σημερινή κυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, εφαρμόζοντας με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο, αλλά απαραίτητο πρόγραμμα, για το οποίο βρήκε και τη συνδρομή άλλων πολιτικών δυνάμεων, κατόρθωσε να αξιοποιήσει τις προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών και να αποκαταστήσει και να επαναφέρει την οικονομία. Σήμερα μάλιστα η χώρα έχει μπει σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης, η κυβέρνηση μπορεί έτσι και αντιμετωπίζει τα κοινωνικά προβλήματα που άφησε πίσω της η κρίση και η Κύπρος διακρίνεται με τις επιδόσεις της μέσα στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, τις προοπτικές του μέλλοντος ενισχύουν και οι πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις μέσα από τις μεθοδικές προσπάθειες της Κυβέρνησης για αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου της χώρας μας.

Μπορούμε έτσι σε αυτή την 57η επέτειο της Ανεξαρτησίας να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Επειδή όμως ποτέ δεν θα διασφαλίσουμε τις πραγματικές προοπτικές της χώρας μας εάν δεν επαλειφθεί η τουρκική κατοχή και δεν τερματισθεί η κατοχική διαίρεση, συνεχίζουμε και σήμερα τον αγώνα για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Διότι μόνο με τη λύση θα επανακτήσουμε πραγματικά την ανεξαρτησία που κέρδισαν με τόσους αγώνες και θυσίες οι πρόγονοί μας.

Γι’αυτό το σκοπό, μέσα από μια μελετημένη και μεθοδευμένη προσέγγιση, εκπροσωπώντας την ελληνική κυπριακή πλευρά αλλά και τα συμφέροντα της Κύπρου ολόκληρης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δίνει ένα πραγματικό αγώνα για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας με την κατάργηση ξένων εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού, ο οποίος εδώ και 43 χρόνια κρατά τη χώρα μας διαιρεμένη.

Αυτή τη μέρα αναλογιζόμαστε ότι χάρη στον πατριωτισμό των Κυπρίων και την προσήλωση σε αρχές, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδεικνύεται ανθεκτικότερη της τουρκικής εισβολής και κατοχής, καθώς και των σχεδιασμών διχοτόμησης στη βάση της ανακήρυξης του παράνομου και ανυπόστατου κατοχικού κράτους στα κατεχόμενα εδάφη.

Την ίδια όμως ώρα, συνειδητοποιώντας και τις ευθύνες μας που προκύπτουν όχι μόνο από τις θυσίες του παρελθόντος, αλλά και έναντι του μέλλοντος και των νέων γενεών, συνειδητοποιούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να κατοχυρώσουμε οριστικά την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι να επιτύχουμε μια πολιτική συμφωνία και μέσα από έναν ισορροπημένο συμβιβασμό να επιτύχουμε τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξάλειψη των κατοχικών δεδομένων. Μια συμφωνία για λύση του Κυπριακού όπως περιγράφεται από τα Ψηφίσματα και τις Αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και όπως προσδιορίζεται και από την ιδιότητα της χώρας μας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος, έχοντας επιτύχει την άμεση διαπραγμάτευση με την Τουρκία και έχοντας κατοχυρώσει την παραδοχή του ίδιου του γ.γ. των Η.Ε. ότι μέσα από μια συμφωνία για Λύση η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, συνεχίζει και σήμερα την προσπάθεια καταθέτοντας την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να διαπραγματευτεί στη βάση του πλαισίου που έθεσαν τα ίδια τα Η.Ε.

Γιορτάζοντας την Ανεξαρτησία της χώρας μας, η παράταξή μας στέλνει μήνυμα ενότητας και συνεργασίας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τις προσπάθειες για εποικοδομητικό διάλογο μέσα σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, με στόχο να διαμορφώσουμε μια κοινή κατεύθυνση για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση που θα απαλλάξει την Κύπρο από την Τουρκία.

Πρέπει όλοι να στηρίξουμε τη στρατηγική διαπραγμάτευσης που είναι κοινή στρατηγική Κύπρου-Ελλάδας και μέσα από εκείνο που χαρακτηρίστηκε ως μια «μεγάλη εθνική επιτυχία της Κύπρου» δίνει την προοπτική για την απελευθέρωση και την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της Κύπρου.