ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ παραμερίζουν τις διαφορές τους για το εθνικό συμφέρον

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε κοινή διάσκεψη τύπου με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, αναφερόμενος στη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΕΥΡΩΚΟ στις Ευρωεκλογές,  δήλωσε ότι οι διαφορές πρέπει να παραμερίζονται μπροστά στο εθνικό καλό.

httpv://www.youtube.com/watch?v=2CH4sscfO5A&feature=youtu.be

Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι “η υποψηφιότητά μου για την Ευρωβουλή υπηρετεί την ανάγκη για αξιοποίηση όλων των απόψεων και των διαφορετικών ακόμα προσεγγίσεων, μέσα από μια οριζόντια συνεννόηση και συνεργασία”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής που θα καθορίσει το μέλλον και την προοπτική του τόπου μας». Είναι η πρόκληση, πρόσθεσε, «να δημιουργήσουμε τη νέα κυπριακή οικονομία, που στηριγμένη σε γερά θεμέλια θα επιτρέπει την αειφόρο ευημερία του λαού μας».

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη ότι «είναι η μεγάλη εθνική ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση της Κύπρου. Να εκμεταλλευθούμε σωστά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τους υδρογονάνθρακες και τις συνέργιες που δημιουργούν».

Να ανακτήσουμε, σημείωσε, «το κύρος και την αξιοπιστία που όχι μόνο θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να βρει επιτέλους η Κύπρος τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη, αλλά να αποτελέσει και το θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω της οποίας θα επιλύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, των τόσο απαραίτητων για την οικονομία της Κύπρου».

Απευθυνόμενος στο Δημήτρη Συλλούρη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να ανακτήσουν οι θεσμοί την αξιοπιστία τους, φίλε Δημήτρη και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής έδωσες τις δικές σου μάχες για να αισθάνεται έμπρακτα ο πολίτης ότι το κράτος αποτελεσματικά προάγει την κοινωνική συνοχή».

«Σ’ αυτές τις μεγάλες εθνικές και οικονομικές προκλήσεις η ευθύνη να προχωρήσουμε μαζί, πολιτικό σύστημα και κοινωνία, στις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος είναι το ραντεβού του αύριο», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτά που μας χώρισαν στο παρελθόν είναι το ραντεβού του χθες». Γι αυτό, ανέφερε, «είναι που θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το ΕΥΡΩΚΟ με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ δηλώνει παρών στο ραντεβού για το αύριο, στο ραντεβού της ευθύνης».

Καλωσόρισε τον Δημήτρη Συλλούρη «που ως συνεργαζόμενος αυτή τη φορά επιστρέφει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που πολιτικά ανδρώθηκε». Η συμπόρευση του ΕΥΡΩΚΟ με το ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, «και η συμμετοχή του κ. Συλλούρη είναι απόφαση των συλλογικών οργάνων των κομμάτων μας, δεν είναι συγχώνευση, ούτε και καταστρατηγεί την ανεξαρτησία του δικού σας κόμματος».

Αντιθέτως, συνέχισε, «το γεγονός ότι το ΕΥΡΩΚΟ συνεργάζεται μαζί μας διατηρώντας τις θέσεις του, που σε κάποια ζητήματα διαφέρουν από τις δικές μας, δείχνουν και το πόσο πρέπει να παραμερίζουμε τις διαφορές μας μπροστά στο εθνικό καλό και το εθνικό συμφέρον».

«Με πραγματισμό, τόσο ο ΔΗΣΥ, όσο και το ΕΥΡΩΚΟ στηρίζουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση του και με πραγματισμό θα δώσουμε τη μάχη των επερχόμενων Ευρωεκλογών», είπε.

Ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ «στον αγώνα που δίνουμε για να σταλεί το μήνυμα πως αυτή η χώρα είναι αποφασισμένη να σφραγίσει τη σταθερότητα και να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της». Μαζί, είπε, «θα δώσουμε αυτή τη μάχη, όχι τη μάχη για κομματικά ποσοστά, αλλά τη μάχη για τον τόπο μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι «οι σημερινές δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες απαιτούν συμβατότητα λόγων και έργων και επιβάλλουν υπεύθυνη στάση, σωστή ανάλυση των πραγματικοτήτων, δράση και αποτελεσματικότητα».

Υπεύθυνα, πρόσθεσε, «πρέπει να επιστρατευθούν η γνώση και η εμπειρία όλων μας για να δώσουμε λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου μας». Η υποψηφιότητά μου για την Ευρωβουλή, είπε, «υπηρετεί την ανάγκη για αξιοποίηση όλων των απόψεων και των διαφορετικών ακόμα προσεγγίσεων, μέσα από μια οριζόντια συνεννόηση και συνεργασία».

Εξέφρασε την άποψη ότι «στην Ευρώπη πρέπει να πολιτευθούμε συγκλίνοντας και συνθέτοντας δράσεις και απόψεις».

Ο λαϊκισμός, συμπλήρωσε, «και οι μεταξύ μας συγκρουσιακές, άγονες αντιπαραθέσεις δεν υπηρετούν τους στόχους και δεν μας καθιστούν αξιόπιστους στην Ευρώπη, στην προσπάθεια μας να αναστρέψουμε την ύφεση σε βιώσιμη ανάπτυξη, αποκαθιστώντας την ποιότητα ζωής στον τόπο μας ξανά, που πρέπει να είναι ο στόχος μας».

«Το συμφέρον της Κύπρου, το συμφέρον του τόπου, ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η πυξίδα των επιλογών μου», είπε τέλος.