ΔΗΣΥ: Η σημερινή μέρα, είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη για τη δημόσια ζωή του τόπου.

Δήλωση Δημοκρατικού Συναγερμού αναφορικά με την σημερινή απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας

Σήμερα, έκλεισε ένα από τα πολλά και δραματικά κεφάλαια που άνοιξαν για τη χώρα μας, από την ημέρα που ελήφθη η πολιτική απόφαση να εκφορτωθεί και να αποθηκευθεί επ’ αόριστο εντός της Κυπριακής επικράτειας, το επικίνδυνο και παράνομο με βάση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φορτίο, από το πλοίο Μόνχεγκορσκ.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε για την ποινική ευθύνη του κάθε ενός από τους κατηγορουμένους που παραπέμφθηκαν ενώπιων του. Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, κάθε δικαστική απόφαση είναι απολύτως σεβαστή. Αυτό επιβάλλει η δημοκρατία και οι θεσμοί της.

Σήμερα είναι μια ακόμη τραγικά δύσκολη μέρα για τους οικείους των ηρωικών νεκρών του Μαρί. Με την απόφαση του δικαστηρίου καταδικάζονται όσοι κρίθηκαν υπεύθυνοι για τη λανθασμένη φύλαξη των εκρηκτικών στη ναυτική βάση και για την ελλειπή αντιμετώπιση των δραματικών συμβάντων της 11ης Ιουλίου 2011. Καμία απόφαση όμως, δεν πρόκειται να φέρει πίσω τους δικούς τους ανθρώπους. Χρέος όλων μας, είναι να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των δεκατριών ηρωομαρτύρων. Ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του τόπου, τους διαβεβαιώνουμε ότι θα κρατήσουμε αλησμόνητη τη θυσία τους και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και σε κανένα να την αμαυρώσει.

Η σημερινή μέρα, είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη για τη δημόσια ζωή του τόπου. Την τραγωδία του Μαρί την έχουμε πληρώσει ως χώρα και ως Κύπριοι πολίτες πολύ ακριβά. Αποτέλεσε κυρίαρχο παράγοντα της οικονομικής δυσπραγίας που μαστίζει τη χώρα. Η καταδίκη Υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης, μπορεί να δικαιώνει – εν μέρη – το κοινό αίσθημα, εφόσον αποδίδονται ευθύνες για εγκληματική παράληψη στην άσκηση καθηκόντων από αξιωματούχο του κράτους.

Η κοινή πεποίθηση ότι στην Κύπρο επικρατεί καθεστώς ατιμωρησίας, θα είχε καταπολεμηθεί πλήρως, μόνο εάν κρινόταν και η ευθύνη του ανθρώπου, τις οδηγίες και την πολιτική του οποίου ακολουθούσαν οι συγκεκριμένοι υπουργοί, όπως επισημαίνεται και στην απόφαση του Δικαστηρίου. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας δυστυχώς, απέφυγε μέχρι σήμερα να αναλάβει έμπρακτα την οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη προσωπική ευθύνη. Όσο και εάν αυτή παραμένει πασιφανής και εντοπίστηκε με σαφήνεια στο πόρισμα της μονομελούς επιτροπής που ο ίδιος είχε συστήσει.

Η στάση του κ. Χριστόφια, να συνεχίζει να παρακολουθεί ως απαθής θεατής την παραπομπή και καταδίκη στα δικαστήρια πρώην υφισταμένων και συνεργατών του, δεν περιποιεί τιμή στον ίδιο και δεν ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Η μακροσκελής απόφαση του δικαστηρίου αποκαλύπτει και από την πλευρά της, τις παθογένειες, τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις του συστήματος στο σύνολό του. Ως κόμμα θα την μελετήσουμε διεξοδικά. Καλούμε παράλληλα όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να αρθούμε μαζί στο ύψος των περιστάσεων. Να αποβάλουμε τις μικροπολιτικές αντιλήψεις, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος και την δημόσια ζωή, να λειτουργούμε με αποκλειστικό γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον του τόπου. Να καταστήσουμε την ανάληψη ευθυνών κανόνα της πολιτικής μας κουλτούρας, αντί απομακρυσμένη εξαίρεση.