ΔΗΚΟ: Καταδίκη του κράτους συνιστά η απόφαση για το Μαρί

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει ότι συνιστά καταδίκη του κράτους και κορυφαίων του θεσμών η σημερινή απόφαση του κακουργιοδικείου Λάρνακας για την έκρηξη στο Μαρί και επιβεβαιώνει τα σοβαρά κενά και τις σοβαρές δυσλειτουργίες, καθώς και τις εγκληματικές ανεπάρκειες του κράτους και τις σοβαρές παθογένειες του συστήματος.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι «η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί και η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή, όμως, οι διαπιστώσεις του πρέπει να αφυπνίσουν τους πάντες».

Το ΔΗΚΟ εκτιμά ότι «πρώτη ευθύνη και πρώτιστο καθήκον είναι η ανασύνταξη του κράτους και η αποκατάσταση της συντεταγμένης λειτουργίας της πολιτείας, ώστε να μην ξαναζήσει ο τόπος παρόμοια τραγωδία».

«Η καταδίκη και ο καταλογισμός ποινικών ευθυνών στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αρκούν ούτε για να απαλύνουν τον πόνο των συγγενών των 13 αδικοχαμένων ηρωωμαρτύρων μας ούτε για να θεραπεύσουν τις σοβαρές παθογένειες του κράτους», αναφέρει το ΔΗΚΟ.

Προσθέτει ότι «η ανάληψη και η απόδοση πολιτικής ευθύνης είναι ένα αναγκαίο πάρα πέρα βήμα και η κοινή βούληση για αποκατάσταση αρχών και θεσμών είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για τη λειτουργία ενός συντεταγμένου κράτους δικαίου, που με αποτελεσματικότητα και επάρκεια να προστατεύει τη ζωή και τα δικαιώματα των πολιτών του».

Το ΔΗΚΟ καταλήγοντας θεωρεί ότι «η απόφαση του δικαστηρίου για αθώωση και απαλλαγή από τις κατηγορίες του κ. Μάρκου Κυπριανού τερματίζει τη σκληρή δοκιμασία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, στον οποίον φορτώθηκαν πολιτικές ευθύνες άλλων».