ΔΗΣΥ: Η ιδέα για την μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές ούτε “κυπριακή” ήταν ούτε και του Προέδρου Αναστασιάδη

Πρόδρομος Γ.Προδρόμου
Βουλευτής Λευκωσίας ( ΔΗΣΥ)
ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Πάντως η ιδέα για την μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές ούτε “κυπριακή” ήταν ούτε και του Προέδρου Αναστασιάδη.

Σημειώνοντας ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας σχετικά με τις αποφάσεις για το χειρισμό του οικονομικού προβλήματος της Κύπρου και παρά την απόλυτη διάθεση συνεργασίας με τους εταίρους μας στην προσπάθεια να διασωθεί και να αναστυλωθεί η οικονομία της Κύπρου, δεν μπορεί παρά να γίνουν κάποιες παρατηρήσεις.

Προβάλλεται τώρα ισχυρισμός ότι ήταν η Λευκωσία (και ειδικότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) που είχε την ιδέα ακόμα και για “κούρεμα” και αυτών των “ασφαλισμένων” καταθέσεων (κάτω από 100.000 ευρώ). Εφημερίδες σχολίασαν και έγραψαν για “αυστηρό μήνυμα Βερολίνου” ή ακόμα ότι “αδειάζει το Βερολίνο τον Αναστασιάδη”.

Εάν όμως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κύπρος συζήτησαν και θεώρησαν ως λύση μια γενική συμμετοχή όλων των καταθετών στις ανάγκες νέων κεφαλαίων, ήταν διότι προηγουμένως συλλογικά το Eurogroup είχε επιβάλει την εντελώς παράδοξη αυτή ιδέα μετατροπής καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο.

Δεν είναι δυνατό κανείς να «αδειάσει» τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κύπρο ούτε και να στέλνει «αυστηρά μηνύματα», από τη στιγμή που οι εταίροι ομόφωνα στο Eurogroup, συμπεριλαμβανόμενης και την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όχι απλώς εξέτασαν, αλλά αποφάσισαν υποχρεωτική συμμετοχή και των ασφαλισμένων ακόμα καταθέσεων στο Πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδος Αναστασιάδης είχε οδηγηθεί να πάρει κατ’αρχάς αυτήν την απόφαση υπό την απειλή ότι “θα έκλειναν τις τράπεζες της Κύπρου”.

Εκείνο που προέχει, ωστόσο, αυτή την ώρα είναι όλοι μαζί, από κοινού η Κύπρος μαζί με τους εταίρους μας, να εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των συμφωνιών, παρά τις όποιες ατέλειες και αδυναμίες του Προγράμματος.

Σε αυτή την προσπάθεια αναμένουμε ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη κάποια ζητήματα που έχει ήδη επισημάνει η κυπριακή πλευρά με τη σχετική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και με άλλες παραστάσεις. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που με την τελική απόφαση για την Τράπεζα Κύπρου (και τα βασικά ίδια κεφάλαιά της) φάνηκε ότι υπάρχουν περιθώρια να ερμηνεύονται διαφορετικά ακόμα και συγκεκριμένες-αριθμημένες πρόνοιες του Μνημονίου.

Λευκωσία, 30 Ιουλίου 2013