ΔΗΣΥ: Η Διεθνής Κοινότητα να καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί το πλαίσιο λύσης του ΟΗΕ

Η Διεθνής Κοινότητα να καλέσει εκ νέου, την Άγκυρα να σεβαστεί το πλαίσιο λύσης του ΟΗΕ και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός:

“Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδιαπραγμάτευτα και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, επίσης, θα πρέπει να είναι δεδομένος και η προσήλωση όλων σε αυτό είναι θεμελιώδης Αρχή στις σχέσεις μεταξύ κρατών και βασική προϋπόθεση για τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Προκλήσεις και παράνομες ενέργειες, όπως αυτές που έγιναν από πλευράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργούν εντάσεις και αρνητικό περιβάλλον, το οποίο δεν βοηθά στην επίτευξη των συνθηκών εκείνων για την επίλυση διαφορών και προβλημάτων με αποτέλεσμα να παγιώνεται η αδικία, η παρανομία και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εις βάρος των πολιτών αλλά και της χώρας μας.

Στόχος είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας, σε συνθήκες Ασφάλειας και Σταθερότητας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Αρχές και τις Αξίες της, να αποτελούν την καλύτερη εγγύηση, για όλους τους Κύπριους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Γι’ αυτό και καλούμε εκ νέου τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους να αγωνιστούμε από κοινού για αυτό τον στόχο. Για μια Κύπρο επανενωμένη, συμφιλιωμένη και πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη.

Παράλληλα, η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να καλέσει εκ νέου την Άγκυρα να σεβαστεί το διαμορφωμένο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό.”