ΔΗΣΥ: Εκδήλωση για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

ΔΗΣΥ: Εκδήλωση για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας έλαβε χώρα σήμερα τιμητική εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν με ομιλίες τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μέσω οπτικοποιημένου μηνύματος, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Θεοχάρης Λαλάκος. Στην εκδήλωση παρέστησαν Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μέλη των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κύπρου, κ. Γιάννης Γεωργούλας και ο Γραμματέας Ελλήνων Διασποράς Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ότι «συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Της Επανάστασης που συνένωσε τους Έλληνες γύρω από την ιδέα της ελευθερίας και την αμφισβήτηση της όποιας μορφής δουλείας, καταπίεσης και τυραννίας. Αγωνιζόμενοι με αυταπάρνηση, θάρρος και ηρωισμό πέτυχαν την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας, σηματοδοτώντας με τη θεμελίωση του πρώτου ελληνικού ανεξάρτητου κράτους, ένα εξέχον γεγονός, ορόσημο, τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την ομιλία του στάθηκε στο γεγονός ότι κυβερνήσεις και πολίτες από ολόκληρο τον κόσμο εκφράζουν το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη τους για τα μηνύματα ελευθερίας, ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης των λαών, που έστειλαν οι Έλληνες με τον αγώνα τους. Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι αυτό είναι το μήνυμα που έσταξε και στην ψυχή των Ελλήνων της Κύπρου την 1η Απριλίου του 1955. «Η δική μας ιστορική οφειλή θα εκπληρωθεί στην πράξη με την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νεοφύτου ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με στίχους του ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, από το ποίημα Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου.

«Σφάξε μας ούλους κ̌ι ας γενεί το γαίμαν μας αυλάκ̌ιν, αμμά ξερε πως ίλαντρον όντας κοπεί καβάκ̌ιν τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια.

Η Ρωμιοσύνη έν’ φυλή συνόκ̌αιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν γαι να την-ι ‘ξηλείψει, κανένας, γιατί σ̌κ̌έπει την ‘που τ’ άψη ο Θεός μας».

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Θεοχάρης Λαλάκος στη δική του ομιλία έκανε αναφορά στους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και τη συνεισφορά των Κυπρίων στον αγώνα του 1821 ενώ σημείωσε και τα μηνύματα εκείνης της περιόδου και πόσο επίκαιρα είναι και σήμερα. Ο κ. Λαλάκος σημείωσε επίσης πως το 1821 ο κυπριακός ελληνισμός όπως και κάθε άλλο κομμάτι του ελληνισμού έδωσε το «παρών» του στην επανάσταση και ευχήθηκε αυτή η μεγάλη επέτειος των 200 ετών να λειτουργήσει ως δίδαγμα ώστε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχει ενώπιόν του το έθνος.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τον μαέστρο κ. Γιάννη Χατζηλοίζο στο πιάνο, την Υψίφωνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κα Βασιλική Καράγιαννη τον Βαρύτονο κ. Γιώργο Ιωάννου και τον κ. Μάριο Αλουπό.