ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επεσήμαναν τη σημαντικότητα του ρόλου των αποδήμων στο Κυπριακό

Σε αναγνώριση του ρόλου των αποδήμων Κυπρίων να κρατηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό ζωντανό και να αποτραπούν οι προσπάθειες προώθησης απαράδεκτων μεθοδεύσεων, προέβησαν σήμερα κατά την έναρξη των συνεδριακών εργασιών της ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, στη Λευκωσία, οι αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, διαβεβαιώνοντας και για την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τους Αποδήμους και τις οργανώσεις τους για το καλό της Κύπρου και του λαού της.

“Όλοι στην Κύπρο γνωρίζουν ότι όταν ομιλούμε για ‘Διαφώτιση στο Κυπριακό’, αναφερόμαστε στις δικές σας προσπάθειες, στους δικούς σας αγώνες στο εξωτερικό”, είπε στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως “η Κύπρος μας έχει όλα τα εχέγγυα” και με τους αποδήμους “πρωτοστάτες, όπως ήταν πάντα ο ρόλος των ομογενών στους αγώνες της πατρίδας, μπορεί μέσα από προγραμματισμό και μεθοδικότητα και μακριά από λαϊκισμούς, να ανατρέψει τα σημερινά αρνητικά δεδομένα και να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον”.

“Το οφείλουμε στον κυπριακό λαό, στα παιδιά και τα εγγόνια μας”, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, τονίζοντας πως “έχουμε ενώπιον μας ένα μεγάλο στοίχημα. Και είμαι σίγουρος”, είπε, “ότι θα το κερδίσουμε. Στην προσπάθεια αυτή, εναποθέτουμε πολλές ελπίδες σε σας και είμαστε σίγουροι ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μας δικαιώσετε, και σε αυτή την περίπτωση θα αγωνιστείτε για να πετύχουμε τους κοινούς στόχους”.

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε στην ομιλία του ο κ. Νεοφύτου στην πολύχρονη προσφορά του Προέδρου της ΠΟΜΑΚ Χάρη Σοφοκλείδη, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

“Δραττόμενος από την παρουσία σας στην Κύπρο και παίρνοντας παράδειγμα από τον τρόπο λειτουργίας σας στο εξωτερικό, από την ομοψυχία που σας διακατέχει, που παραγνωρίζοντας ιδεολογικές προτιμήσεις και κομματικά πιστεύω, εργάζεστε”, είπε ο κ. Νεοφύτου, “ομαδικά και συλλογικά για το κοινό στόχο”.

“Θέλω να επαναλάβω”, συνέχισε, “την έντονη μου πεποίθηση για την ανάγκη και εδώ στην Κύπρο να επικρατήσει ανάμεσα μας συμφιλίωση και συνεργασία” και “να δώσουμε ένα τέρμα στους όποιους διαχωρισμούς, να συστρατευτούμε και ενωμένοι να κοιτάξουμε μπροστά”.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε κυρίως στο Κυπριακό και στην οικονομική κρίση που πλήττει την Κύπρο, δηλώνοντας πως το εφετινό Συνέδριο των αποδήμων “πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας. Διανύουμε ίσως την πιο δύσκολη περίοδο μετά την εισβολή του 1974”.

“Ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρευμένες προκλήσεις και τόσα αδιέξοδα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ποτέ προηγουμένως δεν ήταν το αίσθημα της απογοήτευσης, της αβεβαιότητας, και της ανασφάλειας που βιώνουν οι πολίτες μας, πιο έντονα”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τονίζοντας πως “παρά τις όποιες αντιξοότητες όμως, οφείλουμε, και θα τα καταφέρουμε, να βρούμε τη δύναμη να σταθούμε όρθιοι” και “είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε, όπως ακριβώς τα καταφέραμε και το 1974, όταν ο κυπριακός ελληνισμός κατάφερε να επουλώσει τις πληγές του και να οδηγήσει την Κύπρο μετά από μερικά έτη σε ένα οικονομικό θαύμα”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι θεωρεί ως “πολύ σημαντικό” το ρόλο που διαδραματίζουν οι απόδημοι, “σε συνεργασία με τις εκάστοτε Κυβερνήσεις του τόπου αλλά και τα πολιτικά κόμματα”.

“Θεωρώ ότι αυτός ο ρόλος», πρόσθεσε, «πρέπει να επιδιωχθεί να ενταθεί ακόμα περισσότερο, ιδιαιτέρως σήμερα που πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για την πατρίδα μας και θεωρώ ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης της μεταξύ μας συνεργασίας”.

“Τα δεδομένα για την Κύπρο σήμερα”, είπε ο κ. Κυπριανού, είναι πολύ πιο δύσκολα και πολύ πιο απαιτητικά και χρειάζεται να προσπαθήσουμε ο καθένας από εμάς να γίνουμε καλύτεροι και να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, εάν θέλουμε πραγματικά να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση και στο ξεπέρασμα των προβλημάτων”.
Αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι, “όντως αυτά επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού”.
Πρόσθεσε ότι “έχουμε τεράστιες ευθύνες και ως πολιτικά κόμματα, ενδεχομένως και ως λαός, ολιγότερες σίγουρα από τους πολιτικούς”, όμως “υπάρχουν μεγαλύτερες ευθύνες από τις δικές μας για τις οικονομικές εξελίξεις όχι μόνον στην Κύπρο αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι προσφυγές στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που λειτουργεί στις κατεχόμενες περιοχές.
Το ΑΚΕΛ, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, υποστηρίζει σταθερά τη λύση της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας και για το κόμμα του “η διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης δεν μπορεί να είναι επιλογή και δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη και σταθερή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα για το σύνολο των Κυπρίων, εάν δεν υπάρξει συμφωνημένη σωστή επίλυση του Κυπριακού”.

Από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, επισημάνθηκε ότι “το φετινό συνέδριο πραγματοποιείται σε μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο, την πιο κρίσιμη περίοδο από την τούρκικη εισβολή”.

“Δεν θα ήταν υπερβολικό μάλιστα”, είπε ο κ. Καρογιάν, “να πει κάποιος ότι γίνεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη χώρα μας, οι οποίες θυμίζουν έντονα τις συνθήκες αμέσως μετά την εισβολή του 1974”.

Συνεπώς, δήλωσε ο κ. Καρογιάν, “η όποια επανάληψη των ίδιων και των ίδιων αναλύσεων δεν αρκεί για την προώθηση του πολυπόθητου στόχου που επιδιώκουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μια δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού”.

Λαμβάνοντας υπ` όψη όπως είπε και τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ο κ. Καρογιάν τόνισε πως “στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου, παράλληλα με το εθνικό θέμα, θα πρέπει να ευρίσκεται και η ευρύτερη πολιτική, οικονομική και θεσμική κρίση που έχει ενώπιον της η Κύπρος και ο λαός της”.
“Κύριο ζητούμενο”, πρόσθεσε, “θα πρέπει να είναι η εξεύρεση νέων τρόπων και η εμβάθυνση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας με τους απόδημους συμπατριώτες μας”, οι οποίοι όλα αυτά τα έτη ενεργούν ως οι πρεσβευτές της πατρίδας μας στις χώρες στις οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται.

“Είναι ώρα της ευθύνης και της λήψης υπεύθυνων και σωστών αποφάσεων”, δήλωσε ο κ. Καρογιάν, διαβεβαιώνοντας πως “το Δημοκρατικό Κόμμα με πόνο ψυχής στήριξε και ψήφισε το μνημόνιο συναντίληψης που συμφωνήθηκε με τους δανειστές μας”.
“Όχι γιατί είμαστε μνημονιακοί όπως κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάσουν για δικούς τους λόγους”, είπε ο κ. Καρογιάν. “Ψηφίσαμε και στηρίξαμε το μνημόνιο συναντίληψης”, πρόσθεσε, “γιατί σε καμμίαν περίπτωση δεν θα θέλαμε να οδηγήσουμε την χώρα μας σε άτακτη χρεοκοπία, στο χάος και σε επικίνδυνες ατραπούς”.

“Το Δημοκρατικό Κόμμα”, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός του, “θα συνεχίσει να πολιτεύεται με ευθύνη έναντι της πατρίδας και του λαού μας, μακριά από λαϊκισμούς και χαϊδέματα αυτιών” και “αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να επέλθει η σταθεροποίηση στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών προς αυτό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο της επανεκκίνηση της οικονομίας μας”.
Παράλληλα, συνέχισε, “επιδιώκουμε την προώθηση μέτρων που θα δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης και προϋποθέσεις μεγέθυνσης της οικονομίας μας και του εθνικού μας εισοδήματος ώστε να μπορέσει το κράτος να επεκτείνει την κοινωνική του πολιτική κατά στοχευμένο τρόπο ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο και ο δείχτης ευημερίας της κοινωνίας και ειδικότερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που έχουν πληγεί από τα μέτρα του μνημονίου και δη των νέων ανέργων μας”.

Για το Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η λύση πρέπει να είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και “η οποιαδήποτε διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού δεν συνδέεται και ούτε πρόκειται να διασυνδεθεί με το θέμα του φυσικού αέριου”.