ΔΗΠΑ: Θετική εξέλιξη η συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη – Ακιντζί

Σε γραπτή ανακοίνωση η Δημοκρατική Παράταξη, αναφέρεται στην συναντηση Προέδρου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί καθώς και στην απόφαση του Διεθνούς Διακσητρίου της Χάγης για τις βρετανικές βάσεις.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η χθεσινή πολύωρη συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών αποτελεί θετική εξέλιξη, γιατί δεν πρέπει να μας ξεφεύγει από το μυαλό πως η μόνη επιλογή για να επιλυθεί το κυπριακό είναι μόνο μέσα από διάλογο.

Η υιοθέτηση ΜΟΕ από τους δυο ηγέτες και ειδικότερα όσον αφορά την αποναρκοθέτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ωστόσο, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θα θέλαμε μέσα στα πλαίσια εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να υπήρχε σαφής αναφορά για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας και πιο συγκεκριμένα κοινή απόφαση των δυο ηγετών για παραχώρηση πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής, όπως, επίσης αναφορά για ενίσχυση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο διάνοιξης των οδοφραγμάτων θα πρέπει να προωθηθεί η διάνοιξη και των οδοφραγμάτων Αθηαίνου-Πυροϊου και του οδοφράγματος των Κοκκίνων, τα οποία θα υποβοηθήσουν πραγματικά στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και θα συμβάλουν στην άρση της απομόνωσης των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Πέραν από την υιοθέτηση των ΜΟΕ, οι δυσκολίες στα ακανθώδη θέματα παραμένουν. Η επιμονή, δυστυχώς του κατοχικού ηγέτη στις πάγιες θέσεις της Άγκυρας δεν αφήνει περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας την συγκεκριμένη περίοδο επί των όρων αναφοράς, όπως έχει ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας ενημερώσει σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση, καθώς και για τις συναντήσεις της κ. Λουτ τόσο εδώ στην Κύπρο, όσο και για τη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα.

Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την περίπτωση του Μαυρίκιου είναι, μια πολύ σημαντική απόφαση.

Η οποία αποτελεί πλέον ουσιώδες νομικό προηγούμενο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω, ακριβώς των κοινών στοιχείων της υπόθεσης του Μαυρίκιου με την Κύπρο.

Ωστόσο, πριν προχωρήσουμε στις όποιες ενέργειες ως Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική αξιολόγηση της κατάστασης και αφού γίνει πρώτα σε βάθος ανάλυση της συγκεκριμένης απόφασης από την Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος συμμετείχε στην αγόρευση της υπόθεσης του Μαυρίκου.