ΔΗΠΑ: Ζητούμε τη δημοσιοποίηση των μετόχων των επενδυτικών εταιρειών που εκποιούν τα σπίτια του κόσμου

Τέρμα τα ψέματα για τις τράπεζες . Να δοθούν λύσεις στον εφιάλτη των δανειοληπτών, τόνισε σε δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής  της Δημοκρατικής Παράταξης, Μιχάλης Ιωάννου

Η Βουλή πρέπει να είναι υπηρέτης της κοινωνίας και εμείς είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε την  κοινωνία.

Η πραγματική οικονομία της Κύπρου, ΔΕΝ είναι ούτε οι τράπεζες, ούτε οι επενδυτικές εταιρείες και τα γνωστά πια funds.

Η πραγματική οικονομία ΔΕΝ είναι οι ιδιωτικές εταιρείες που εκποιούν τα σπίτια του κόσμου.

Η πραγματική οικονομία είναι η ίδια η κοινωνία. Είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι παραγωγικές ομάδες, ο πολιτισμός κι’ οι τέχνες, η αγροτιά, η κτηνοτροφία.

Οι επενδυτικές εταιρείες, γνωστές ως funds, θα πρέπει επιτέλους νομοθετικά να πάψουν να λειτουργούν και να αντιμετωπίζονται σαν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.  Είναι απλές ιδιωτικές εταιρείες.

Ζητούμε τη δημοσιοποίηση των μετόχων και διευθυντών αυτών των επενδυτικών εταιρειών. Κυρίως επιθυμούμε έντονα να γνωρίζουμε και τα λεγόμενα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τις ύποπτες αυτές εταιρείες.

Απαιτούμε φορολογική εξέταση τους και άμεση διαπίστωση των χρηματικών τους πόρων. Τους οποίους χρησιμοποίησαν για να εξαγοράσουν προς εξευτελιστικές τιμές τις περιουσίες του κόσμου. Θεωρούμε ότι η σύζευξη τραπεζών και funds είναι ύποπτη και επιεικώς αντικοινωνική. Οι τράπεζες έχουν επανειλημμένα αιμοδοτηθεί από τη πολιτεία κατά παράβαση του συντάγματος και της αρχής της διάκρισης. Θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Απαιτούμε τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος του δανειολήπτη να αγοράζει το δάνειο του με τους ίδιους όρους που μέχρι σήμερα αγοράζουν οι επενδυτικές εταιρείες των τραπεζών. Ταυτόχρονα να δικαιούται ο δανειολήπτης να αγοράσει την υποθήκη του, οποιαδήποτε κι αν είναι, κυρίως όμως της πρώτης κατοικίας σε αντίστοιχη ποσοστιαία τιμή ίση με αυτή που σήμερα ουσιαστικά «δωρίζεται» στα funds.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τη συμπερίληψη πρόνοιας για την ΑΥΤΌΜΑΤΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ όλων των εκποιήσεων σε υποθέσεις που αμφισβητούνται οι χρεώσεις των τραπεζών ενώπιον του Δικαστηρίου, μέχρι την τελική τους εκδίκαση σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγούμε από την κατάφορη παραβίαση του δικαιώματος στην αποτελεσματική προσφυγή στη δικαιοσύνη που βιώνουμε σήμερα με τον Νόμο περί εκποιήσεων.

Αυτά δεν είναι συνθήματα. Αμετάκλητη απόφαση και συνειδητή υπόσχεση μας είναι η νομοθετική θεσμοθέτηση τους στη Βουλή που θα προκύψει στις 30 Μαΐου. Αυτοί που ανέξοδα και απλόχερα δίνουν σήμερα υποσχέσεις στους δανειολήπτες, να τις θυμούνται και την επομένη των εκλογών.