Δημόσιος κίνδυνος τα κινέζικα προϊόντα !

Η εφημερίδα Le Monde μέσα από ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ προειδοποιεί τους πολίτες για τον κίνδυνο που κρύβεται στα ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καθώς έχουν μετατραπεί αθόρυβα σε περιοχές υψηλότατου τοξικού κινδύνου.

Συγκεκριμένα το 15% με 20% των κοντέινερς που προσδένουν καθημερινά στις αποβάθρες των λιμανιών της Ευρώπης περιέχουν χημικές ουσίες και τοξικές αναθυμιάσεις που είναι καρκινογόνες και νευροτοξικές, με αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα όλοι σε μεγάλο κίνδυνο, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εργάτες.

Η ύπαρξη αναθυμιάσεων οφείλεται, αφενός στην χρήση χημικών εντός των κοντέινερς προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της μούχλας και των τρωκτικών, αφετέρου στη χημική σύσταση των ίδιων των προϊόντων, τα οποία απελευθερώνουν τοξικά αέρια και άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Το δημοσίευμα εστιάζει περισσότερο στα είδη ρουχισμού που εισάγονται από την Ασία και κυρίως από την Κίνα, καθότι είναι εμποτισμένα με  βενζένιο και τολουένη, ουσίες εξαιρετικά καρκινογόνες και απειλητικές για την ανθρώπινη υγεία.

Η κατάσταση δεν επιδέχεται καθυστερήσεις και γι’ αυτό οι αρμόδιες Αρχές σε Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο έχουν αναλάβει δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή.