Δημόσια απάντηση δικηγόρου Δρ Ανδρέα Μασούρα εκ μέρους της Laimitomos.com 

Είναι με μεγάλη λύπη και συνάμα προβληματισμό που γινόμαστε μάρτυρες πιέσεων για απόσυρση ή τροποποίηση άρθρων μας που σχετίζονται με τις εκλογές.

Εν πρώτοις, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το δημοσιογραφικό λειτούργημα είναι αδιαπραγμάτευτο. Και είναι λυπηρό όταν υποψήφιοι εισέρχονται στην διαδικασία να σηκώνουν το ακουστικό και να απειλούν με διάφορους τρόπους για να κατέβει δημοσίευμα. Εννοείται, ότι όταν ενοχλεί ένα δημοσίευμα, υπάρχουν τα θεσμικά όργανα στα οποία μπορεί να αποταθεί κάποιος αλλά και ο δρόμος της Δικαιοσύνης όταν και εφόσον κάποιος θεωρεί ότι θίχτηκε ή θίγεται από το περιεχόμενο.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι βασικό συστατικό στοιχείο για τη δημοκρατία,  Συνταγματικό κατοχυρωμένο.

Σαφώς, ο δημοσιογραφικός λόγος έχει τα δικά του όρια που διέπονται από τυπικούς  κανόνες οι οποίοι ενδυναμώνονται από τους ηθικούς κανόνες του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Τα όρια αυτά όμως πρέπει να μένουν ξεκάθαρα. Και πρέπει να μένουν ξεκάθαρα για να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της Πολιτείας ευρύτερα.

Είναι καλό οι υποψήφιοι να μην πέφτουν θύματα των κομματικών μηχανισμών και των γραφείων τύπου τους.

Προέχει ο σεβασμός στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και η προάσπιση της ελευθεροτυπίας. Βασικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για πολυσυλλεκτική, πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση / πληροφόρηση.

Δρ. Ανδρέας Ν. Μασούρας

Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος

www.amasouras.com